Slovaški premier po poskusu atentata ni več v življenjski nevarnosti

Robert Fico, slovaški premier [Foto: Evropska unija/Wikimedia Common]

Slovaški premier Robert Fico po poskusu atentata ni več v življenjski nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico, ki je bil v sredo po zaključku seje vlade ustreljen, ni več v življenjski nevarnosti, je sporočil vladni minister. Napadalec je 59-letnega premiera ustrelil petkrat, zaradi česar je bil sprva v kritičnem stanju, a je po operaciji, izvedeni isti večer, njegovo stanje stabilno.

Minister za okolje in podpredsednik vlade Tomas Taraba je za program BBC Newshour povedal, da je bil šokiran ob novici o atentatu, dodal pa je: “Na srečo, kolikor vem, je operacija potekala dobro in predvidevam, da bo premier na koncu preživel. Trenutno ni več v življenjski nevarnosti.”

Po besedah Tarabe je ena izmed krogel prešla skozi Ficov želodec, druga pa zadela enega izmed sklepov. Nasprotujoče si poročilo časnika Aktuality.sk, ki se sklicuje na neimenovani vir, trdi, da Fico ni bil operiran in je v stabilnem stanju.

Minister za obrambo Robert Kalinak je nekoliko prej sporočil, da je Fico po streljanju utrpel “resno politravmo.” Notranji minister Matus Sutaj Estok je poudaril, da je bil poskus atentata politično motiviran, motiv pa naj bi se porodil neposredno po aprilskih predsedniških volitvah, kjer je zmagal Ficov zaveznik Peter Pellegrini.

Streljanje, ki se je zgodilo v mestu Handlova, je pretreslo slovaško javnost in sprožilo val mednarodne obsodbe. Slovaška, ki je članica Nata in Evropske unije in ima malo zgodovine političnega nasilja, je bila v zadnjem času prizorišče polariziranih političnih razprav, še posebej po zadnjih predsedniških volitvah, ki so okrepile Ficovo oblast. Od njegove vrnitve na položaj premiera oktobra lani, Fico aktivno spreminja politične usmeritve, kar opozicijski kritiki označujejo kot grabljenje oblasti.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Evropska unija/Wikimedia Common