Slovenija bi lahko sodelovala z desno vlado Marine Le Pen, pravi finančni minister

Klemen Boštjančič [Foto: Vlada RS Flickr]

Klemen Boštjančič pozdravlja sodelovanje z Nacionalnim zborom

Finančni minister Klemen Boštjančič je v intervjuju za Politico izrazil pripravljenost za sodelovanje s francosko desno stranko Nacionalni zbor. Dejal je, da izid ameriških volitev “ni tako pomemben” v primerjavi z dogajanjem v Evropi. Boštjančič verjame, da vzpon desnice na nedavnih volitvah v Evropski parlament ne bo negativno vplival na Slovenijo. Poudaril je, da bi lahko Slovenija sodelovala z desno francosko vlado, če bi na prihajajočih parlamentarnih volitvah zmagala stranka Marine Le Pen.

V intervjuju je Boštjančič dejal, da ne vidi težave v morebitni vladi Nacionalnega zbora, saj meni, da so odnosi med finančnimi ministri bolj odvisni od osebnosti kot od političnih usmeritev. “Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialistični ali konservativni, se bolje razumem kot s kolegi v lastni vladi,” je povedal Boštjančič.

Odziv globalnih trgov

Globalni trgi so se glede možnosti desne vlade v Franciji, potem ko je predsednik Emmanuel Macron razpisal predčasne volitve po porazu njegove sredinske stranke na nedavnih volitvah v EU odzvali zaskrbljeno. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je v torek opozoril, da bi Francija lahko padla v dolžniško krizo, če bi zmagala skrajna desnica ali levičarsko zavezništvo.

Boštjančič pa meni, da napredek skrajne desnice na volitvah v Evropski parlament v začetku tega meseca ne bo imel negativnega vpliva. “Ne verjamem, da bodo imele volitve in obračanje političnega odbora v desno negativen učinek,” je dejal.

Boštjančič je bil prav tako odklonilen glede izida volitev v ZDA, saj je menil, da novembrske volitve “niso tako pomembne” v primerjavi z evropskimi dogodki. “Vsi v Evropi so tako zelo osredotočeni [na] Združene države. Morali bi se osredotočiti samo nase in na to, kako narediti svoj proces odločanja učinkovitejši,” je dejal. Ne glede na to, kdo bo predsednik, je ameriška administracija “super učinkovita”, zato “ni tako pomembno, kdo bo zmagal,” je dejal Boštjančič.

[Vir: Politico]; Portal24; Foto: Vlada RS Flickr