Slovenija bo zaradi previsoke vsebnosti fungicida uničila 18 ton kumar iz Srbije

ByAna Koren

15. septembra, 2023 , , ,

Slovenija bo zaradi previsoke vsebnosti fungicida uničila 18 ton kumar iz Srbije

V nedavni pošiljki kumar iz Srbije, ki so jih na meji ustavili slovenski uradniki, je bila odkrita previsoka vsebnost fungicida metalaksil. Slovenija je odredila uničenje 18 ton kumar, preden so prispele na slovenski trg. Evropski sistem hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF) je objavil, da je bilo v vzorcu, vzetem 4. septembra odkritih 0,025 miligrama metalaksila na kilogram. Dovoljena količina sicer znaša 0,01 miligrama na kilogram.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo, da je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin 4. septembra vzorčila pošiljko kumar, v skupni količini 18.168 kilogramov. Analiza je pokazala preseženo zgornjo mejno vrednost za metalaksil. Ocena tveganja kaže, da je živilo varno. Kumare niso bile dane na trgovske police in niso dosegle končnega potrošnika.

Srbski portal N1 poroča, da po podatkih srbskega kmetijskega ministrstva analiza pošiljke še ni končana, iz dveh laboratorijev so namreč prejeli različne izsledke. Ena analiza je pokazala višjo vsebnost fungicida metalaksil od dovoljene, druga pa njegovo vsebnost v dovoljenih mejah. Srbska fitosanitarna inšpekcija je že sprejela nadzorne ukrepe pri izvoznikih in proizvajalcih.

Vračali so že breskve in slive

Poleg tega so slovenske oblasti nedavno sporočile, da so v 11 vzorcih sadja in zelenjave s poreklom iz Srbije odkrili vsebnost pesticida klorpirifos-etil v enem vzorcu breskev. To je privedlo do poostritve nadzora pri uvozu. Slovenija in Hrvaška sta avgusta v Srbijo zaradi prisotnosti klorpirifosa namreč že vračali breskve in slive.

Pojavili so se tudi očitki, da uprava pri srbskih breskvah in poljskih slivah ni razkrila vseh ključnih informacij potrošnikom. Časopis Dnevnik poroča, da zdravstveno oporečnih poljskih sliv ni prodajal le Spar, ampak tudi nekateri drugi trgovci, vendar uprava ne razkriva, kdo vse je prodajal sporne slive. Uprava navaja, da ne objavlja informacij o prejemnikih neskladnega živila, če je potekel rok uporabe ali če je upravičena domneva, da živilo ni več v prodaji.

vir Foto: Pixabay Portal24