Slovenija dobi tri nova ministrstva. S 53 glasovi za in 25 glasovi proti je DZ na izredni seji sprejel spremembe Zakona o vladi. Slovenija tako dobi tri nova ministrstva. Ministrstvo za solidarno prihodnost, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Ministrstvo za podnebje in energijo.

Razpravo o koalicijskem predlogu sprememb Zakona o vladi so poslanci opravili na izredni seji 18. maja. Takrat o zakonu niso glasovali, SDS je namreč vložil predlog za posvetovalni referendum. Predlog za referendum je DZ na seji v ponedeljek zavrnil. Poslanci so lahko o zakonskem predlogu zato glasovali šele včeraj.

Nova ministrstva naj bi polno operativna postala septembra. Preimenovanja in spremembe pristojnosti se obetajo tudi nekaterim drugim ministrstvom. Sledijo zaslišanja posameznih ministrskih kandidatov. Kateri kandidati bodo morali opraviti zaslišanje naj še ne bi bilo jasno.

Luka Mesec bo vodil Ministrstvo za solidarno prihodnost. Njegov sekretar Simon Maljevac ga bo nasledil na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na dva resorja so tako razdelili Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Sedanji šolski minister Igor Papič bo vodil Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Sedanji sekretar na  šolskem ministrstvu Danilo Felda naj  bi vodil Ministrstvo za vzgojo in šolstvo.

Bojan Kumer bo sedel v stolček ministra na Ministrstvu za podnebje in energijo. Alenka Bratušek bo ministrica za infrastrukturo.

Šport prehaja pod okrilje gospodarskega ministrstva. Ministrstvo se bo preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Ministrstvo za okolje in prostor postaja ministrstvo za varstvo narave in prostor. Zunanje ministrstvo bo po preimenovanju ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Predsednik vlade Golob pričakuje, da bodo ministrstva preoblikovali čez poletje in da bodo operativna s septembrom.

Foto: Profimedia

By A.K.

Komentar: