Slovenija in Alžirija krepita energetsko sodelovanje in diplomatske vezi

Premier dr. Golob na uradnem in prijateljskem obisku v Ljudski demokratični republiki Alžiriji [Foto: Bor Slana/Vlada RS] Flickr

Slovenija in Alžirija krepita energetsko sodelovanje in diplomatske vezi

Med uradnim obiskom premierja Roberta Goloba v Alžiriji sta slovensko podjetje Geoplin in alžirska državna energetska družba Sonatrach podpisala pomembno pogodbo za podaljšanje in povečanje dobave alžirskega plina. Ob tej priložnosti Slovenija odpira svoje veleposlaništvo v Alžiru, kar bo še dodatno poglobilo odnose med državama.

Premier Robert Golob se je skupaj z delegacijo sestal z alžirskim premierjem Nadirjem Larbauijem in predsednikom države Abdelmadžidom Tebunom. Golob in Tebun sta podpisala tri ključne sporazume, med katerimi je dopolnilo k pogodbi o prodaji in nakupu zemeljskega plina med Geoplinom in alžirsko skupino Sonatrach. S tem sporazumom je Slovenija povečala dobavo plina iz Alžirije za dodatnih 200 milijonov kubičnih metrov na leto, kar skupaj z osnovno pogodbo pomeni 500 milijonov kubičnih metrov na leto v obdobju 2023-2025.

“Slovenija je izrazila pripravljenost, da gospodarski družbi podaljšata pogodbo o dobavi zemeljskega plina tudi za obdobje od 2026 dalje, ko potečeta obstoječi pogodbi,” so sporočili s kabineta predsednika vlade, poudarjajoč, da Slovenija na ta način poglablja energetsko sodelovanje z Alžirijo.

V Alžiriji je bil prisoten tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. “Slovenija je v preteklosti približno do 30 odstotkov svojega plinskega trga oskrbovala z alžirskim plinom, s tem amandmajem pa se ta količina poveča na 50 odstotkov slovenske porabe,” so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Kumer se je ob robu obiska sestal tudi z alžirskim ministrom za energijo Mohamedom Arkabom.

Sporazum o odpravi vizumske obveznosti

Poleg energetskih sporazumov je Slovenija z Alžirijo podpisala tudi sporazum o odpravi vizumske obveznosti za kratkoročno bivanje za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov ter memorandum o sodelovanju na področju umetne inteligence. “Verjamem, da bomo lahko v prihodnje še izboljšali izmenjavo tehnoloških znanj med obema državama in na tak način pripomogli k izkoriščanju prednosti, ki jih ponujajo te tehnologije za razvoj naših držav,” je povedal Golob.

Podpis dogovora je strateškega pomena za Geoplin in Slovenijo, saj predstavlja pomemben korak k nadaljevanju zanesljive dobave zemeljskega plina za slovenske kupce. “Dogovor pomeni nov mejnik pri utrjevanju vezi med Slovenijo in Alžirijo na področju energetike,” so dogodek pospremili v Geoplinu. V Sonatrachu so pojasnili, da se z današnjim dogovorom odzivajo na naraščajoče potrebe po zemeljskem plinu na evropskem trgu in povečujejo svojo prisotnost na slovenskem energetskem trgu. “Sodelovanje z Geoplinom utrjuje položaj Alžirije na mednarodnem energetskem prizorišču in je obenem jasen znak, da si Alžirija in Slovenija prizadevata nadgraditi gospodarsko sodelovanje tudi na bilateralni ravni,” so dodali.

Zemeljski plin

Slovenija je v letu 2023 zemeljski plin po več kot desetletnem premoru ponovno začela dobavljati iz Alžirije. Triletna pogodba z alžirsko državno družbo Sonatrach je najprej predvidevala dobavo 300 milijonov kubičnih metrov plina letno, zdaj pa je Geoplin z dodatnim dogovorom skoraj podvojil te količine. Slovenija, ki je v celoti odvisna od uvoza plina, je lani 28,3 odstotka plina uvozila iz Alžirije, kar je znaten porast glede na 3,8 odstotka v letu 2022. Medtem se je delež uvoženega plina iz Avstrije zmanjšal z 82,1 odstotka v letu 2022 na 68,3 odstotka.

Slovenija danes odpira svoje veleposlaništvo v Alžiru, premier Golob pa si želi, da bi Alžirija jeseni odprla veleposlaništvo v Ljubljani. Slovensko veleposlaništvo vodi začasni odpravnik poslov Bogdan Batič. Premierja obeh držav sta na srečanju potrdila dobre odnose na gospodarskem, znanstvenem in zunanjepolitičnem področju ter se zavzela za njihovo poglobitev.

Golob je z alžirskima voditeljema razpravljal tudi o sodelovanju med državama v Varnostnem svetu Združenih narodov in o razmerah v Gazi. “Ravno ta pravica do svobode je tisto, kar druži Alžirijo in Slovenijo v njunih prizadevanjih v New Yorku znotraj Varnostnega sveta ZN-a,” je dodal Golob, ki je alžirskega predsednika povabil tudi na obisk v Slovenijo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Bor Slana/Vlada RS Flickr