Slovenija in Italija podaljšali nadzor na meji, Hrvaška kritična

ByAna Koren

30. oktobra, 2023 , , ,

Slovenija in Italija podaljšali nadzor na meji, Hrvaška kritična

Slovenija je pred desetimi dnevi uvedla nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Sledila je Italija, ki je napovedala podoben ukrep na svoji meji s Slovenijo. Razlogi za uvedbo nadzora so bili enaki v obeh državah: grožnje javnemu redu in notranji varnosti v Evropski uniji, nestabilne razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

Sprva je bil ukrep predviden za deset dni, vendar sta Slovenija in Italija pričakovano podaljšali nadzor. To pomeni, da bodo mejne kontrole ostale v veljavi vsaj še naslednjih 20 dni, torej najmanj do 19. novembra. Možnost nadaljnjega podaljšanja ni izključena, kar so namignili politiki v obeh državah. Slovensko notranje ministrstvo že razmišlja o predlogu za dodatno podaljšanje nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko za obdobje dveh mesecev, s ciljem ohraniti nadzor tudi čez zimo.

Slovenski premier Robert Golob je izrazil upanje, da bo Italija ukrep odpravila pred božičem, kar bi omogočilo enako potezo Sloveniji. O tem bo 14. novembra v Rimu razpravljal s italijansko premierko Giorgio Meloni. V četrtek se bodo v Trstu sestali notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške, da bi razpravljali o nadzoru na notranjih mejah.

Hrvaški premier Andrej Plenković je izrazil kritiko glede slovenske uvedbe nadzora na meji s Hrvaško. V nedeljo je povedal: “Verjamem, da je to signal javnemu mnenju in državljanom, da so vlade bolj zaskrbljene zaradi varnosti. Toda ali bo taka poteza res preprečila teroristične napade ali porast ekstremizma? Mislim, da ne.” Rešitev po njegovem mnenju leži v varovanju zunanjih mej Evropske unije in uskladitvi vizumske politike Bosne in Hercegovine ter Srbije s politiko Bruslja.

vir

Foto: STA

Portal24