Slovenija je opazovalka v Varnostnem svetu Združenih narodov

Slovenija je od danes opazovalka v Varnostnem svetu Združenih narodov, kar predstavlja pomembno prehodno fazo preden bo v letu 2024 za obdobje dveh let postala nestalna članica. Status opazovalke slovenskim diplomatov omogoča udeležbo na zasedanjih Varnostnega sveta.

Slovenija je bila junija letos izvoljena za dvoletni mandat nestalne članice Varnostnega sveta v obdobju 2024–2025, ko je 6. junija premagala Belorusijo s 153 glasovi proti 38 v volitvah, ki so potekale v okviru vzhodnoevropske skupine sistema Združenih narodov.

Varnostni svet ZN, ki obravnava vprašanja mednarodnega miru in varnosti, sestavlja 15 držav. Pet od teh so stalne članice (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija), ki imajo pravico do veta. Ostalih deset mest zasedajo nestalne članice, izvoljene za dvoletni mandat, pri čemer se volitve izvajajo po geografskih skupinah.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v pogovoru za Radio Slovenija izpostavila, da Slovenija v Varnostni svet vstopa v obdobju globalnih izzivov in delitev. Poudarila je potrebo po trdem delu za dosego soglasja o ključnih temah, kot so oboroževanje, razvoj, zaščita civilistov v oboroženih spopadih in vloga žensk v procesih miroljubnega reševanja konfliktov. Povedala je, da je ekipa 30 diplomatov že pripravljena na delo, ki bo koordinirano iz Ljubljane, kjer je bila ustanovljena posebna projektna enota.

Samuel Žbogar namesto veleposlanika Malovrha

V Varnostnem svetu Združenih narodov Slovenijo ne bo predstavljal veleposlanik Boštjan Malovrh, ampak posebni odposlanec Samuel Žbogar. Malovrh bo še naprej vodil misijo in predstavljal Slovenijo v Generalni skupščini ter Gospodarskem in socialnem svetu ZN-a (ECOSOC) za obdobje 2023–2025.

V začetku leta 2024 bodo Varnostni svet zapustile Albanija, Brazilija, Gabon, Gana in Združeni arabski emirati, medtem ko bodo v svetu do konca leta 2024 ostale države kot so Ekvador, Japonska, Malta, Mozambik in Švica. Poleg Slovenije bodo novi člani Varnostnega sveta Alžirija, Gvajana, Južna Koreja in Sierra Leone.

Nov status Slovenije kot opazovalke v Varnostnem svetu Združenih narodov odpira novo poglavje v slovenski zunanji politiki, kjer bo država igrala aktivnejšo vlogo na mednarodnem prizorišču, še posebej v luči izzivov globalne varnosti in miru.

vir Foto: Tanja Fajon X (fotografija je simbolna) Portal24