Slovenija kljub hudim obtožbam podpira UNRWA

ByA.K.

30. januarja, 2024 , , , , , ,
Tanja Fajon [Foto: X Vlada RS]

Slovenija kljub hudim obtožbam podpira UNRWA

Slovenija se je odzvala na nedavne obtožbe Izraela glede sodelovanja uslužbencev agencije ZN za palestinske begunce UNRWA v napadu Hamasa, ki se je zgodil 7. oktobra lani. Država se je pridružila pozivu generalnega sekretarja ZN k nadaljnjemu financiranju te agencije, pri čemer so izpostavili, da bi brez finančne podpore ogrožena življenja Palestincev, so pojasnili na Zunanjem ministrstvu Slovenije.


Hkrati so poudarili, da je UNRWA ena najpomembnejših organizacij, ki skrbijo za zaščito in zagotavljanje humanitarne pomoči milijonom Palestincev. Slovenija je lani agenciji UNRWA namenila rekordnih 1,2 milijona evrov, kar predstavlja najvišji znesek doslej, navaja STA.


Glede prispevkov mednarodnim organizacijam, vključno z UNRWA za humanitarno pomoč Palestincem, pa vlada še ni sprejela odločitev za letošnje leto. Zunanje ministrstvo pa je napovedalo, da bo v zvezi z nastalo situacijo ohranjalo redne stike z vodstvom agencije UNRWA.

New York Times: V napadu na Izrael sodelovalo 12 sodelavcev UNRWA

Glede na dokumente v  katere so imeli vpogled novinarji New York Timesa, je pri ugrabitvah, logistični podpori in celo pobojih na ozemlju Izraela 7. oktobra oziroma takoj po dnevu napada Hamasa neposredno sodelovalo dvanajst uslužbencev agencije Združenih narodov… več tukaj.

Evropska komisija bo preučila nadaljnje financiranje UNRWA

Evropska komisija (EK) je danes napovedala, da bo pregledala nadaljnje financiranje agencije ZN za podporo palestinskim beguncem (UNRWA), ki so jo nedavno obtožili članstva v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra preteklega leta… več tukaj.

Zahodne vlade zaradi obtožb o sodelovanju pri napadu na Izrael prekinjajo financiranje UNRWA

Več zahodnih vlad, vključno z Združenim kraljestvom, ZDA in Nemčijo, se je odločilo začasno ustaviti financiranje Agencije Združenih narodov za begunce (UNRWA) zaradi obtožb, da so njeni člani sodelovali pri napadu na Izrael 7. oktobra. Vpletenost članov v terorizem je sprožila zaskrbljenost glede prihodnosti humanitarne pomoči, ki sta odvisna od nje dva milijona Palestincev… več tukaj.

vir dela besedila; Foto: Vlada RS X; Portal24