Slovenija lani kljub sankcijam povečala trgovanje z Rusijo

ByA.K.

15. januarja, 2023 , , ,
Foto: Pexels

Slovenija lani močno povečala obseg trgovanja z Rusijo

Podatki o trgovanju med Slovenijo in Rusijo, kljub sankcijam kažejo, da se je izvoz povečal za skoraj tretjino, uvozila pa je skoraj 2,5-krat toliko kot leta 2021. Ob tem se je uvoz nafte in naftnih derivatov povečal za skoraj petkrat.

Med podatki o zunanji trgovini Slovenije v oči zbode podatek o menjavi z Rusijo. V prvih 11 mesecih lanskega leta je Slovenija v Rusijo izvozila za 30 odstotkov več. Uvoz iz Rusije se je glede na enako obdobje leto poprej več kot potrojil. Kljub vojni v Ukrajini, sankcijam in embargu je Slovenija najbolj povečali uvoz energentov.

“Tukaj govorimo predvsem o predelanih naftnih derivatih, torej ne toliko o surovi nafti,” je pojasnil glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc. Da je absolutno povečanje obsega uvoza predvsem posledica večje vrednosti uvoženega blaga in ne toliko samega povečanja trgovanja, so v pojasnilu zapisali tudi na ministrstvu za gospodarstvo.

Na ministrstvu so dodali, da ne nafta ne plin v tistem obdobju nista bila pod sankcijami oziroma zanju ni veljala prepoved uvoza. Podatki res kažejo, da se je vrednost uvoženih naftnih derivatov skoraj šestkrat večja. Slovenija je količinsko uvozila 2,4-krat toliko kot leto poprej. A to se bo z letošnjim letom močno spremenilo. “Ne znam si predstavljati, da kdo iz EU-ja, ki bi v regiji naročal nafto, ne bi upošteval embarga,” je dejal Ivanc.

Povečan obseg trgovanja z Rusijo

Iz Petrola, največjega slovenskega trgovca z nafto, so sporočili, da je zaradi reguliranih cen, ki so bile nižje kot v sosednjih državah, prodaja v lanskem letu močno presegla načrte, zato je moral zagotoviti tudi druge vire, ne le Rusijo. Državno določene nizke cene naftnih derivatov so v Slovenijo torej privabile dobičkarje.

Na drugi strani pa tako rekoč celotno povečanje izvoza pojasnijo farmacija in zdravila, ki niso pod embargom. “Eno izmed farmacevtskih podjetij ima tudi tovarno v Rusiji in tudi za proizvodnjo izdelkov v Rusiji seveda potrebuje določene polproizvode, ki so izvoženi iz Slovenije v Rusijo,” je dejal Ivanc.

Torej ne gre za to, da bi bila Slovenija vojni dobičkar, ampak prej nasprotno. Na račun našega odziva na vojno so dobičke na naših ramenih kovali drugi. Čeprav je uvoz naftnih derivatov iz Rusije v lanskem letu povečala celotna Evropska Unija

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

ZN: Vojne v Ukrajini ne bo kmalu konec, dialoga ni

Najvišji uradnik ZN za politične zadeve je Varnostnemu svetu povedal, da ni znakov konca spopadov v Ukrajini in da je v prevladujoči vojaški logika vojaška, le malo, če sploh kaj, prostora za dialog.

Med zasedanjem varnostnega sveta v petek je namestnica generalnega sekretarja Rosemary DiCarlo dejala, da je visoki komisar ZN za človekove pravice potrdil 18.096 civilnih žrtev ruske invazije. Dejanske številke so verjetno veliko višje… več tukaj.