Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova na dvodnevnem obisku v Sloveniji

Vera Jourova podpredsednica Evropske komisije nadaljuje dvodnevni delovni obisk v Sloveniji. V razpravi o neodvisnih medijih kot braniku pred dezinformacijami. Jourova je ob tem poudarila pomen profesionalnih medijev ustreznega odzivanja na rusko propagando.

Podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova se je sredo sestala s predsednikom Ustavnega sodišča Matejem Accettom. Delovni obisk je danes nadaljevala z udeležbo na skupni seji odborov za kulturo, pravosodje in evropske zadeve. Sledilo je srečanje s predsednico DZ-ja Klakočar Zupančič.

Po srečanju s predsednico DZ-ja se je odpravila v Hišo EU-ja, kjer poteka razprava z naslovom Svobodni mediji: branik pred dezinformacijami v času vojne. Med ključnimi temami so vojna v Ukrajini in grožnje, ki jih v tem kontekstu predstavljajo dezinformacijske kampanje, vladavina prava, sprejemanju evropskega akta o svobodi medijev ter ukrepi proti zastraševalnim, t. i. SLAPP-tožbam proti novinarjem.

Na dogodku sodelujeta tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.

“Dezinformacije niso nekaj, kar se je pojavilo danes, mislim, da se lahko vsi skupaj strinjamo, da so le hitreje distribuirane, kot so bile včasih,” je uvodoma dejala predsednica Nataša Pirc Musar. Trend je pripisala predvsem poplavi družbenih omrežij in ljudi, ki ne berejo več klasičnih medijev. Opozorila je tudi na vse pogostejše hibridne načine vojskovanja, ki ga izkoriščajo tretje države proti tistim, s katerimi se ne strinjajo.

Dezinformacije so sicer po njenem prepričanju nekaj, “kar lahko najbolj škodi javnemu interesu in demokratičnemu ustroju držav, ki verjamemo v vladavino prava”. Ob tem je poudarila, da je “neskončno vesela in zadovoljna, da živi v Evropski uniji, ki je vodilna na področju regulacije modernih informacijskih tehnologij in ozaveščanja praktično vsega ostalega planeta”.

Podpredsednica Evropske komisije Jourova je dezinformacije definirala kot “preverljivo laž”. Pri tem je poudarila pomen profesionalnih medijev. “Novinarji so namreč tisti, ki lahko preverjajo dejstva in jih posredujejo bralcem. Dejstva so torej nekaj objektivnega in pripadajo vsem.

Mnenja so individualne narave,” je pojasnila. Dodala, da morajo biti na podlagi svobode govora zaščitena tudi mnenja, a da mora biti pri tem jasno opredeljeno razlikovanje od dejstev.

“Znašli smo se v informacijski vojni”

Glede ruske propagande je dejala, da se je treba na poplavo ruskih dezinformacij, ki jih označuje za del ruskega vojaškega arzenala, ustrezno odzivati. Opozorila je, da je Rusija skušala teren za invazijo na ta način pripraviti že leta pred dejanskim napadom.

“Znašli smo se v informacijski vojni,” je opozorila Jourova. Po njenem mnenju je treba pri tem narediti troje: okrepiti boj proti dezinformacijami oz. vojni propagandi, sankcionirati medije, ki pri tem sodelujejo in podpreti ruske novinarje v izgnanstvu, ki živijo v EU-ju.

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Taran je opozoril, da se ruski propagandi ni mogoče izogniti in da je že leta prisotna v vseh medijih. Kako uspešna je, pa se po njegovem mnenju kaže predvsem v odstotku ruskih prebivalcev, ki vojno podpirajo. 

“Za nas je bilo zelo pomembno, da svetovni skupnosti pokažemo resnico, da povemo, da to, kar ruska stran predstavlja, ni resnica, da so to dezinformacije,” je dejal

Podpredsednica Evropske komisije se bo v sklopu delovnega obiska srečala tudi z ministricama za pravosodje in za kulturo, Dominiko Švarc Pipan in Asto Vrečko. Svoj obisk v Sloveniji bo sklenila z delovno večerjo s predsednico Pirc Musar, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

vir Foto: Vera Jourova Twitter