Slovenija prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije

Foto: Freepik

Slovenija prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije

Slovenija je lani dosegla pomemben mejnik, saj je prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije, ki je znašal 25,3 odstotka. To je potrdil pristojni minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki verjame, da je na voljo še veliko neizkoriščenih zmogljivosti.

Z dosego tega cilja Slovenija ne bo več potrebovala kupovati statističnega prenosa, kot je bil primer v preteklih treh letih, ko je za to skupno porabila skoraj 18 milijonov evrov. Povečanje deleža obnovljivih virov energije je rezultat večje proizvodnje iz hidroelektrarn in sončnih elektrarn ter povečanja deleža biogoriv v prometu, prav tako pa je k temu prispevala manjša končna poraba energije.

Minister Kumer je ocenil, da je na področju sončne energije še vedno veliko neizkoriščenega potenciala. Vlada si prizadeva okrepiti naložbe v distribucijsko omrežje, da bi omogočili priključitev novih elektrarn. Trenutno je odobrenih približno 70 odstotkov vlog za priključitev, medtem ko ostaja okoli 60 odstotkov izdanih soglasij za priključitev neizkoriščenih.

Ne spreglejte…

Evropa se pripravlja na rekordno vroče poletje

Evropa se letos spopada z vročinskimi valovi prej kot kadarkoli prej. “Ena stvar, ki je ogromen, nesporen dejavnik, ki ga ne moremo prezreti, je, da nenehno podiramo toplotne rekorde,” opozarja neki napovedovalec vremena. Grčija, Ciper, Turčija in Italija že beležijo ekstremne temperature, ki so ponekod kar 10°C nad sezonskim povprečjem.

Zaradi nevarnosti vročinskih valov na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu so organizatorji zaskrbljeni za varnost športnikov. Španija se pripravlja na še eno vroče poletje z izdajo novega zemljevida za natančnejše napovedi vročinskih valov. Mesta po vsej celini sprejemajo ukrepe za prilagoditev na izjemno vročino… več tukaj.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik