Slovenija se je zadolžila v vrednosti 1,5 milijarde evrov

ByA.K.

5. januarja, 2023

Slovenija se je zadolžila v vrednosti 1,5 milijarde evrov

Slovenija se je zadolžila v vrednosti 1,5 milijarde evrov. V prvi letošnji zadolžitvi je Slovenija izdala 1,25 milijarde evrov vredno 10-letno trajnostno obveznico, pri kateri je povpraševanje preseglo 10 milijard, in za 250 milijonov evrov dodatnih obveznic izdaje RS76. Zapadejo avgusta 2045.

Slovenija je uspešno izdala drugo 10-letno trajnostno obveznico RS91 z zapadlostjo 11. marec 2033 in s kuponom 3,625 odstotka v vrednosti 1,25 milijarde evrov, so sporočili s finančnega ministrstva. Hkrati so izdali še dodatno izdajo obveznice RS76, ki zapade 7. avgusta 2045, in s kuponom 3,125 odstotka v vrednosti 250 milijonov evrov.

“S to prepoznavno transakcijo, ki obsega drugo in hkrati največjo izdajo slovenske trajnostne obveznice, je Slovenija prva država v regiji, ki je v letu 2023 vstopila na kapitalski trg. Uspešna transakcija, pri kateri je skupno povpraševanje preseglo 10 milijard evrov, je močan dokaz zaupanja institucionalnih investitorjev v Republiko Slovenijo, še posebej v njeno vlogo pri financiranju in doseganju visokih okoljskih in socialnih ciljev,” so ob tem zatrdili na ministrstvu.

Trajnostne obveznice izdane drugič

Država je tako drugič doslej izdala trajnostne obveznice, ki morajo biti namenjene izključno za financiranje trajnostno naravnanih projektov. 

“Prilivi od izdane trajnostne obveznice so namenjeni financiranju investicij, ki podpirajo okoljske in socialne cilje ter promovirajo in razvijajo domači in mednarodni trg zelenih, socialnih in/ali trajnostnih obveznic,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Največ vlagateljev v trajnostno obveznico prihaja z območja Nemčije, Avstrije in Švice (28 odstotka), sledijo Francija in Beneluks (19,8 odstotka) ter Združeno kraljestvo in Irska (13 odstotkov). 11,5 odstotka je domačih (slovenskih) vlagateljev, navaja finančno ministrstvo. Polovica investitorjev so upravljavci skladov, zavarovalnice oz. pokojninski skladi, sledijo banke (36,8 odstotka), centralne banke (10 odstotkov) in skladi tveganega kapitala (3,1odstotka ).

1,5 milijarde evrov bo po pisanju predvidoma zadoščalo za pokrivanje potreb proračuna v prvi četrtini letošnjega leta in refinanciranje dolga, ki zapade konec marca.

Slovenija je prvo trajnostno obveznico, ki je prav tako 10-letna, izdala konec junija 2021. Vrednost izdaje je bila ena milijarda evrov. Donos do dospelosti je ob izdaji znašal 0,170 odstotka. Časopis Finance navaja, da je kotirala pri 3,64-odstotni zahtevani donosnosti.

Po zakonu o izvajanju proračunov za leti 2023 in 2024 se lahko država za letošnji proračun zadolži za skupno 4,97 milijarde evrov. Za proračun prihodnjega leta pa za 4,58 milijarde evrov.

Zbranih 1,5 milijarde evrov bo po pisanju časopisa Delo predvidoma zadoščalo za pokrivanje potreb proračuna v prvi četrtini letošnjega leta in refinanciranje dolga, ki zapade konec marca.

Vir: MMC Foto: Pexels