Slovenija se na 60. beneškem bienalu predstavlja z inovativnim projektom

Asta Vrečko [Foto: Boštjan Podlogar/STA]

Slovenija se na 60. beneškem bienalu predstavlja z inovativnim projektom

Na jubilejnem 60. beneškem bienalu, ki velja za najstarejšo in najobsežnejšo mednarodno umetnostno razstavo na svetu in poteka vse od leta 1895, bo Slovenija letos navduševala s projektom “Vrtna skrivnost zate” (Garden Secret For You) priznane umetnice Nike Špan. Bienale, ki bo v Benetkah gostil ustvarjalce z vsega sveta, je znova priložnost za predstavitev vrhuncev sodobne umetnosti.

Na predvečer dogodka je v Moderni galeriji potekala novinarska konferenca, na kateri so o slovenski predstavitvi na bienalu spregovorili ključni akterji: ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, umetnica Nika Špan, kustos Vladimir Vidmar in vršilka dolžnosti direktorice Moderne galerije dr. Martina Vovk.

Kurator bienala, Adriano Pedrosa iz Brazilije, prvi južnoameriški kurator te prestižne prireditve, je za osrednjo temo izbral “Tujci povsod”. V svojem spremnem besedilu Pedrosa poudarja univerzalno izkušnjo tujstva, ki se dotika vsakogar, ne glede na lokacijo ali kontekst.

Nika Špan, v sodelovanju s kuratorjem Vladimirom Vidmarjem, predstavlja Slovenijo z delom, ki združuje elemente skulpture in arhitekture ter intervenira v javni prostor. Delo, postavljeno v zgodovinski kontekst Benetk, obljublja večplastno izkušnjo, ki preizprašuje pričakovanja obiskovalcev in izkušnjo umetniškega dela samo.

Pomen beneškega bienala za Slovenijo

Ministrica dr. Asta Vrečko je poudarila pomen bienala kot platforme za dialog in izmenjavo med umetniki ter občinstvi z vsega sveta. Bienale, ki privabi okoli 800.000 obiskovalcev, igra ključno vlogo pri promociji slovenske sodobne umetnosti in kulture na mednarodni ravni.

Beneški bienale Sloveniji ne predstavlja le priložnosti za predstavitev umetniških del v kontekstu globalnih tokov sodobne umetnosti, ampak pomeni tudi pomembno platformo za dialog, sodelovanje in izmenjavo med umetniki, pisci, kuratorji in različnimi občinstvi z vsega sveta. Zaradi neposredne bližine je namreč dobro obiskan tako s strani strokovnega kot laičnega občinstva iz Slovenije. Bienale obišče okoli 800.000 obiskovalcev iz vseh držav sveta, kar je zelo pomembno za vidnost slovenske sodobne umetnosti ter mednarodne promocije slovenske kulture in države.

Na Ministrstvu za kulturo se zavedamo pomena mednarodne vključenosti, zato mednarodnim dogodkom in predstavitvam namenjamo posebno pozornost. Poleg vsakoletnih predstavitev na mednarodni umetnostni in arhitekturi razstavi v Benetkah, smo se lani kot država častna gostja uspešno predstavili tudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu, čez nekaj dni pa bomo tudi država častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni posvečenem otroški in mladinski književnosti, naslednje leto pa je pred nami projekt Evropske prestolnice kulture.

Asta Vrečko

Paviljon bo uradno odprt 17. aprila 2024 ob 17.00 na lokaciji Serra dei Giardini, viale Garibaldi v Benetkah, kjer se obiskovalci lahko neposredno srečajo z umetniškim delom Nike Špan in se prepustijo raziskovanju “Vrtne skrivnosti zate”.

[Foto: Boštjan Podlogar/STA]; Portal24