Slovenija se poteguje za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a

ByA.K.

4. januarja, 2023 ,

Slovenija se poteguje za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a

Slovenija se poteguje za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a. Delo slovenske diplomacije bo v prvi polovici leta tako veliki meri zaznamovano z iskanjem mednarodne podpore slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov.

Volitve v Generalni skupščini ZN-a bodo poleti. Slovenija, ki se za položaj poteguje z Belorusijo, mora prepričati najmanj 129 držav. Če bo prepričljivejša od protikandidatke, bo to nalogo opravljala v letih 2024 in 2025, in sicer drugič doslej.

Varnostni svet ima za poglavitno nalogo ohranjanje miru in varnosti. Sestavlja ga samo 15 članic od skupaj 193 držav. Zato je to izjemna priložnost Slovenijo.

Slovenija namerava priložnost izkoristiti z reševanjem problematik, s katerim si je že doslej gradila prepoznavnost v mednarodni skupnosti. Posebni odposlanec ministrice za zunanje zadeve za kandidaturo Slovenije Franci But je izpostavil trud v zagovoru multilateralne ureditve sveta, “opolnomočenju žensk, skrbi za otroke, mednarodno pravo v konfliktnih situacijah, svetovni mir. Na drugi strani moramo upoštevati nove okoliščine, ki jih v širšem prostoru skoraj vsi priznavajo.”

Govori se tudi o podnebnih spremembah. Slednje je ob uradni predstavitvi kandidature zunanja ministrica Tanja Fajon podkrepila z zavzemanjem za “zeleno prihodnost, zagotavljanje obnovljivih virov energije, boj proti podnebnim spremembam, za pomoč in razumevanje med majhnimi državami, ko se bijejo konflikti ali se ruši svetovna ureditev”.

Da bo pomemben dejavnik odločanja vojna v Ukrajini, je jeseni v New Yorku napovedal nekdanji predsednik republike Borut Pahor: “Nikoli nikomur ne smemo dati vedeti, da smo pripravljeni kakor koli zamenjati načelna stališča pri nekaterih ključnih zunanjepolitičnih vprašanjih zaradi kandidature.”

To je pomembno tudi v okviru tega, da je protikandidatka Belorusija. Ta stoji ob boku Rusiji v času vojne v Ukrajini. Slovenija svoje zmage kljub vedenju, da je večina članic OZN-a obsodila rusko agresijo v Ukrajini, ne jemlje za samoumevno.

Vir: MMC Foto: SD Twitter