Slovenija se pridružuje mednarodni pobudi za podporo Ukrajini

pixabayFoto: Pixabay

Slovenija se pridružuje mednarodni pobudi za podporo Ukrajini

V luči naraščajočih napetosti v vzhodni Evropi je Slovenija napovedala svojo pridružitev pobudi, ki jo vodi Češka, za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije, namenjenega Ukrajini. S tem korakom, ki ga podpira vlada z zagotovljenim milijonom evrov, Slovenija izkazuje solidarnost z Ukrajino in poudarja pomen mednarodne podpore v težkih časih.

Ta poteza Slovenije je del širše češke pobude, ki je pridobila podporo več kot 15 držav, vključno z Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Francijo, Norveško in celo neevropskimi zavezniki, kot je Kanada. Cilj pobude je pridobiti in financirati strelivo na svetovnih trgih ter uskladiti njegovo dobavo Ukrajini, s čimer se želi omiliti pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti za strelivo v EU.

Pobudo vodi Češka

Premier Češke, Petr Fiala, je ob 25. obletnici članstva države v Natu razkril, da pobuda ne samo da stremi k nabavi streliva na globalni ravni, ampak tudi k usklajevanju financiranja in dobave Ukrajini. Do zdaj je Češka identificirala 800.000 artilerijskih nabojev, ki so na voljo za Ukrajino po vsem svetu, in 8. marca oznanila, da so pri zaveznikih zbrali dovolj sredstev za nakup prve serije 300.000 nabojev.

Kljub obsežni mednarodni podpori Ukrajina opozarja, da pobuda sama po sebi ne bo zadostovala za zadovoljitev njenih obrambnih potreb. Ukrajinski zunanji minister, Dmitro Kuleba, poudarja, da bo, če bodo poleg češke pobude letos realizirani še dve podobni iniciativi, to znatno otežilo položaj ruskih enot na ukrajinski fronti.

Vlada se je o podrobnostih pridružitve pobudi seznanila preko objave na družbenem omrežju X, pri čemer so na Ministrstvu za obrambo poudarili, da gre za zaupne informacije. Tomaš Pojar, češki svetovalec za nacionalno varnost, je nakazal, da naj bi ukrajinski vojaki prvo pošiljko streliva prejeli najpozneje junija, ob tem pa poudaril, da koordinatorji pobude pričakujejo poskuse Rusije, da bi ovirala dobavo streliva, zaradi česar se podrobnosti skrbno varujejo.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pixabay