Slovenija se veseli kolajne, priskakala jo je mešana ekipa

ByAna Koren

27. februarja, 2023

“Veseli smo kolajne, lahko bi bila še žlahtnejša”

“Veseli smo lahko kolajne, lahko bi bila še žlahtnejša, a vsako je treba vzeti. Veseli smo,” je bil nad prvo slovensko medaljo na svetovnem prvenstvu v Planici navdušen glavni trener ženske skakalne reprezentance Zoran Zupančič.

Nika Križnar je, po svojem drugem skoku povedala: “Ne vem, kaj je danes z mano, mislim, da se mi je končno malo odprlo. Končno sem tudi malo bolj zdrava, sicer nisem slišati najboljše, ampak zelo sem vesela, zdaj pa do konca držati pesti še za druge in upam na najbolje.”

Odlično je nato skočil tudi Timi Zajc (103 m s telemarkom). Po treh četrtinah tekme je dišalo celo po zlati kolajni.

Trener moške skakalne reprezentance Robert Hrgota, je po koncu tekme povedal: “Škoda, da ni konec po šestih skokih, ampak vemo, da je osem skokov, tako to je. Marsikaj se lahko obrne, zato je ta šport tako čaroben. Me veseli, da smo del tega, da lahko uživamo v takšnih skokih, sploh če nam gre, je toliko lažje.”

Po skoku Anžeta Laniška je bilo jasno, da bo Slovenija osvojila prvo medaljo na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici. Ta je bronastega leska.

Zupančič je skoka Križnar in Eme Klinec ocenil tako: “Nika res dva super skoka plus poskusna, Ema pa si naloži preveč bremena, skoki pod napetostjo niso tisto, kar smo danes pričakovali. Ampak kot smo rekli, ekipa šteje štiri člane.”

Hrgota je zadovoljen s skokoma svojih varovancev: “Timi in Anže sta oddelala na res zelo visoki ravni – tako kot vse skoke na tej skakalnici. Drugi Anžetov skok je bil eden boljših, v težkih razmerah … Čestitke vsem štirim, zaslužena medalja, težka tekma, pa smo si jo priborili.”

Lanišek: Dokazali smo, kam dejansko spadamo

“Danes so nas znova preizkušali, prosil sem za predskakalca, vidimo, kako sneži, snežinke se hitro lepijo. Pred Granerudom je šel predskakalec, tako da … Tako je. Ampak dobro, svoje sem oddelal tako, kot je treba, skoki so bili vrhunski. Dokazali smo, kam dejansko spadamo. Želeli smo si jo, ni bilo lahko, smo zato toliko bolj veseli.”

Anže Lanišek

26-letnik je bil kot zadnji, četrti, v slovenski mešani ekipi pod posebnim pritiskom. “Bil sem res zelo miren, nisem bil prvič v takšnem položaju. Že v Vikersundu na SP-ju v poletih – pa vemo, da mogoče nisem najboljši letalec, takrat je bil zagotovo boljši Timi – sem bil v četrti skupini. Že nekaj ekipnih tekem je bilo takšnih: kdaj se izide, kdaj se ne. Ne smeš se obremenjevati in moraš narediti svoj skok, kot ga najbolje znaš,” je Lanišek pojasnil, kako mu je bilo samemu na vrhu, ko je vedel, da lahko že s povprečno dobrim skokom potrdi osvojitev prve slovenske medalje na SP-ju v Planici.

Zajc najboljši, Lanišek tretji med skakalci

Lanišek je bil v seštevku obeh skokov skupno tretji med skakalci, prav najboljši pa je bil Timi Zajc. “Škoda, da je žirija vzela včeraj tekmo manj vredno kot danes. Danes se nas je več čakalo, a nimamo kaj. Vse od četrtka do danes sem delal vrhunske skoke na tej srednji skakalnici in lahko grem res mirno na veliko napravo,” se je Zajc vrnil k sobotni tekmi, ki sta jo skrojili vreme in po mnenju Slovencev okorno vodstvo tekmovanja.

“Vsi štirje smo pokazali odlične skoke, prislužili smo si medaljo, zato moramo biti srečni,” je poudaril Zajc, ki je osvojil svojo prvo medaljo na nordijskih svetovnih prvenstvih. Zdaj ima odličja z vseh največjih skakalnih tekmovanj.

Zadnji Emin skok prestrašil Niko

Druga junakinja slovenske ekipe, Nika Križnar, je imela širok nasmeh tudi po koncu tekme: “Nekaj posebnega, prvič imamo tudi kolajno na mešani ekipni tekmi na svetovnem prvenstvu. Ekipa je delovala kot eno, škoda za Emin zadnji skok, videti je bil zelo grozen, ampak k sreči se je pobrala in odpeljala do konca. Zelo sem vesela, medaljo imamo, startali smo, zdaj pa samo še gor!”

Osvojila je svoje peto veliko odličje, skupno tretje na svetovnih prvenstvih, in to v tretji različni disciplini. 

“Zagotovo bomo proslavili skupaj z ekipo, predvsem pa se spočili za nadaljnja tekmovanja. Na prvih dveh tekmah se nam ni poklopilo, zlasti ker je bilo v naši ekipi kar nekaj zapletov – od zdravja do poškodb. Dobro, da je moje zdravje šlo v pravo smer. Zdaj imam glede zdravja le še nasmešek na obrazu,” je sklenila vedno nasmejana Nika Križnar, ki komaj čaka selitev na veliko skakalnico.

Najšibkejši člen

“Vedela sem, da bo zelo težko, ker sem se zavedala, da bom najverjetneje najšibkejši člen. Na koncu pa je vsa ekipa odvisna od najšibkejšega člena,” je bila odkrita Ema Klinec.

Ema je prispevala najmanj točk med četverico. Med njenim drugim skokom pa je ob težavah po doskoku vsem v slovenskem taboru zastal dih. Dramatičen zapet, ki pa ni odnesel medalje. “Lahko rečem, da mi ta tekma pomeni celo največ,” je dodala Ema. Slednja od pojava bolečin v kolenu ne skače več na ravni te zime, ko je redno krojila vrh tekem.

vir Foto: zajem zaslona

Ne spreglejte…

Rimac Nevera izgubil naslov najhitrejšega električnega avtomobila

Rimac Nevera je rekord v tekmovanju v pospeševanju na četrt milje v rokah držal od aprila leta 2021. 

402 metra dolg odsek je električni avtomobil iz začetnega stanja mirovanja prevozil po vsega 8,58 sekunde. Na papirju ima sicer nekoliko bolj konzervativno predstavo, a se je brat Nevere na progi izkazal za enako hitrega in za las dosegel rekord… več tukaj.