Slovenija v senci visokega dolga izdaja 10-letne obveznice

ByA.K.

3. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Slovenija v senci visokega dolga izdaja 10-letne obveznice

Slovenija je napovedala izdajo nove 10-letne obveznice v ciljni vrednosti 1,5 milijarde evrov. Kljub temu pa je povpraševanje na trgu precej višje, saj znaša kar 6,8 milijarde evrov. Povpraševanje po dolžniški izdaji je preseglo vsa pričakovanja, saj je znašalo kar 6,8 milijarde evrov. To odraža visoko zanimanje investitorjev za slovenske obveznice.

Donosnost in pribitek nad srednjo vrednostjo

Da bi privabili investitorje, je država ponudila pribitek nad srednjo vrednostjo 10-letne obrestne zamenjave, ki znaša 0,58 odstotne točke. To pomeni, da je zahtevana donosnost obveznice približno 3,1 odstotka. Te podatke so objavili v finančnem poročilu Finance.

Država je za organizacijo izdaje mandat podelila bankam Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Erste Group, Goldman Sachs Bank Europe in Nova KBM. Izdaja se pričakuje v bližnji prihodnosti, odvisno od razmer na finančnih trgih, kot so napovedali na ministrstvu za finance.

Finančni izzivi za Slovenijo v letošnjem letu

Leto 2024 prinaša številne finančne izzive za Slovenijo. Poleg financiranja proračunskega primanjkljaja v višini dobrih 2 milijard evrov, bo država morala vrniti tudi zapadli dolg v skupni vrednosti 2,5 milijarde evrov, vključno z glavnicami obveznic in zakladnimi menicami.

Slovenija bo letos plačala že 800 milijonov evrov obresti, kar je 100 milijonov več kot lani. Skupni javni dolg države Slovenije trenutno znaša 42 milijard evrov, kar predstavlja 72 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

vir; Foto: Freepik; Portal24