Ocena nastale škode še ni znana

Več delov države so zajela neurja s točo in močnim vetrom. Med najbolj prizadetimi je Celjsko. O uničenih poljščinah, poplavljenih objektih in odkritih strehah poročajo tudi iz Koroške, Dolenjske, Zasavja in Kamnika.

Po podatkih novomeškega centra za obveščanje se je silovito neurje z močnim vetrom in debelo točo ob 20.50 razbesnelo nad kraji občine Mokronog-Trebelno. Meteorna voda je zalila več kot 13 stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Veter je razkril strehe na več kot 15 objektih in na ceste podrl več kot 150 dreves. Toča je močno poškodovala streho osnovne šole v Mokronogu in več kot sto avtomobilov. Zaradi nastale škode so v mokronoški šoli pouka danes prosti učenci od 6. do 9. razreda.

Velika škoda je nastala na tudi kmetijskih pridelkih. Zaradi zemeljskih plazov in podrtega drevja je nekaj cest še vedno neprevoznih. Nekateri prebivalci pa so ostali tudi brez električne energije, saj je veter potrgal vodnike električne napeljave. Na Gubčevi cesti v Mokronogu je tudi zagorel drog električne napeljave.

Voda zalila prostore v bolnišnici v Slovenj Gradcu

Meteorne vode so v sredo zvečer zalile kletne prostore slovenjgraške bolnišnice. Na enem delu bolnišnice je meteorna voda pritekla po klančini, kjer dostavljajo zdravila. Na drugem delu bolnišnice pa je voda prebila kletno okno in je vdrla v eno od ambulant in jo poplavila. Kot je povedal direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, je bilo v tej ambulanti okoli 20 centimetrov vode, ki se je potem razlila po celotni kleti bolnišnice.

Ambulanta je danes zaprta, bolnike bodo o tem obvestili, kolikor lahko, ostale pa bodo pregledali v drugi ambulanti. Preveriti morajo tudi nekaj računalnikov, ki jih je zalila voda. Vsa vitalna infrastruktura bolnišnice je ohranjena, kot tudi električna napeljava, računalniški sistem dela normalno, je še dejal Lavre. Meteorna voda je po poročanju Radia Slovenija med drugim zalila kletne prostore zdravstvenega doma v Metliki, osnovne šole na Mirni ter več objektov v Zagorju ob Savi in Škocjanu.

Neurje s točo na Celjskem je po prvih podatkih povzročilo največ škode v občinah Žalec, Šentjur in Celje. Toča je klestila po vrtovih, poljih in vinogradih, poškodovanih je več streh. Zaradi poškodovanih streh, odlomljenih vej in zalitih kleti več kot 100 gasilcev posredovalo v približno osemdesetih intervencijah.

Zalilo je tudi gasilski dom v Občini Šentjur v Gorici pri Slivnici. Tam in v Loki pri Žusmu je klestilo po poljih in vinogradih. Župan Marko Diaci je pri tem za Radio Slovenija poudaril, da je velika škoda nastala predvsem na površinah, ki nimajo ustrezne protitočne zaščite.

Ob tem je močan veter je odkril številna ostrešja na širšem območju Brežic, Mirne, Šentjerneja, Šentruperta in Šmarjeških Toplic ter tudi na Koroškem in Celjskem.

Dve letali sta čakali na pristanek, en polet odpovedan

Nevihta je povzročila tudi težave v zračnem prometu. Zaradi neurja sta morali dve letali nekaj časa krožiti nad Letališčem Jožeta Pučnika, en polet pa je bil odpovedan. Neurja s točo so povzročala težave tudi v prometu. Prometnoinformacijski center je poročal, da je bil zlasti na Štajerskem zaradi toče oviran promet.

Naraščanje vodotokov, nevarnost plazov

ARSO zaradi padavin opozarja tudi na naraščanje vodotokov. V soboto se bodo pretoki rek spet začeli zniževati, še dodajajo.

V večjem delu Slovenije bo zaradi padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Slednja se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili z Geološkega zavoda Slovenije. Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemlje.

Kako bo v prihodnjih dneh?

V petek bo sprva ponekod v notranjosti države še pretežno oblačno, po nižinah megleno, nato se bo začelo jasniti. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Popoldne bo lahko nastala še kakšna ploha ali nevihta.

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. V nedeljo bodo nevihte možne tudi zvečer in v noči na ponedeljek.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Twitter profil 6packCukurova