Slovenščina na Applovih napravah: Nov korak za slovenski jezik

Apple [Foto: Pixabay]

Slovenščina na Applovih napravah: Nov korak za slovenski jezik

Apple no poslovenil uporabniški vmesnik novega mobilnega operacijskega sistema (iOS 18). Poteza sledi dva meseca po uveljavitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine, ki je stopil v veljavo 27. aprila 2024. S tem bo slovenščina dostopna na vseh Applovih napravah, ki podpirajo iOS 18, operacijski sistem pa bo za splošno javnost predvidoma na voljo septembra 2024.

Ministrstvo za kulturo je prvič po skoraj 20 letih prenovilo Zakon o javni rabi slovenščine, pri čemer so upoštevali tudi sodobne digitalne naprave. V procesu priprave novele zakona so se v Bruslju sestali s predstavniki družbe Apple, kjer so jim predstavili zahteve novega zakona. Ministrica dr. Asta Vrečko je na sestanku poudarila, da podpora slovenščini ne bo več zgolj želja, temveč zakonska zahteva.

Apple je prva večja korporacija, ki je odgovorila na zahteve prenovljenega zakona. Ministrstvo za kulturo pričakuje, da bodo sledili tudi ostali proizvajalci, kar bo omogočilo, da bodo vse digitalne naprave končno spregovorile v slovenskem jeziku.

Portal24; Foto: