Slovenska evroposlanka Romana Tomc izvoljena za podpredsednico EPP

Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]Romana Tomc [Foto: www.RomanaTomc.si]

Slovenska evroposlanka Romana Tomc izvoljena za podpredsednico EPP

Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je slovensko evroposlanko Romano Tomc (SDS) izbrala za eno od desetih podpredsednikov skupine v prihajajočem sklicu parlamenta. Tomc, ki je bila na evropskih volitvah v Sloveniji pred desetimi dnevi izvoljena za tretji zaporedni mandat, je prejela 141 glasov od 170 veljavnih. Skupno je bilo za podpredsedniške položaje 11 kandidatov, pet jih je prejelo več glasov kot Tomc.

“Zelo sem vesela tega rezultata in zaupanja celotne poslanske skupine. Rezultat glasovanja je pokazal, da imamo izjemno podporo. To je tudi zato, ker sem v svojem govoru – pa tudi sicer kolegi poznajo moje delovanje – zelo jasno povedala, da želim, da EPP ostane na tisti strani, kjer so ji volivci namenili največ glasov, in da bom jasno konservativno krilo Evropske ljudske stranke,” je pojasnila Tomc po glasovanju.

EPP, ki bo po novem štela 188 članov, bo še naprej vodil nemški evroposlanec Manfred Weber, ki ga je podprlo 161 poslancev. EPP je z zmago na nedavnih evropskih volitvah ohranila položaj največje politične skupine v Evropskem parlamentu, kar ji daje prednost v pogajanjih z drugimi političnimi skupinami glede vodilnih položajev v institucijah EU.

Pogajanja o podpori von der Leyen še potekajo

Tomc je glede podpore Ursuli von der Leyen za vodenje Evropske komisije poudarila, da pogajanja o vodilnih položajih še potekajo. SDS je že na marčnem kongresu, kjer nemške političarke niso podprli za vodilno kandidatko EPP-ja na evropskih volitvah, postavila jasne pogoje. “Želimo, da se EPP premakne v desno smer, želimo povezovanje na desni in pri tem ostajamo zelo jasni,” je povedala.

Novoizvoljeni evroposlanec NSi-ja Matej Tonin je izvolitev Tomc pozdravil in dejal: “To pomeni, da je EPP pripoznal dober rezultat celotne slovenske delegacije. Mislim, da je pet glasov v EPP-ju od devetih zelo dober rezultat, zlasti v primerjavi z nekaterimi drugimi delegacijami.” Tonin je napovedal podporo Ursuli von der Leyen, pri čemer pa si želi, da bi pri nadaljnjem delu Evropske komisije upoštevala izide volitev.

Politična skupina EPP zaključuje ustanovno sejo, na kateri bodo glasovali še o kandidaturi Roberte Metsole za nov mandat na čelu Evropskega parlamenta. Romana Tomc in Matej Tonin sta napovedala, da jo bosta podprla.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: www.RomanaTomc.si