Slovenska inflacija septembra dosegla 7,1-odstotno rast cen

ByAna Koren

30. oktobra, 2023 ,
Denar, evro [Foto: Freepik]

Slovenska inflacija septembra dosegla 7,1-odstotno rast cen

Slovenija se sooča z naraščajočo inflacijo, saj se je septembra letošnjega leta harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin dvignil za 7,1 odstotka. To predstavlja eno odstotno točko več kot v avgustu in 2,8 odstotne točke višje od povprečja evrskega območja, ki znaša 4,3 odstotka.

Eden izmed dejavnikov, ki je vplival na to rast cen, je bila regulacija cen elektrike, ki je začela veljati septembra lani. Kljub temu je inflacija ostala visoka, pri čemer sta imeli višjo inflacijo od Slovenije le Slovaška (9 odstotkov) in Hrvaška (7,4 odstotka). Avgusta je pet držav poročalo o višjih stopnjah inflacije kot Slovenija.

Domači dejavniki so postali gonilna sila inflacije v Sloveniji. Guverner Banke Slovenije, Boštjan Vasle, je opozoril, da bi se lahko razkorak med inflacijo v Sloveniji in evrsko inflacijo še povečeval. Med ključnimi domačimi dejavniki so primerjalno višje rasti plač in večje domače trošenje.

V Sloveniji se rast povprečne plače nadaljuje, pri čemer ni znakov umirjanja. Realna rast plač, ki je prilagojena za inflacijo, se tudi povečuje. Povprečna bruto plača v Sloveniji avgusta znaša 2.222 evrov. Slednje pa predstavlja realno povečanje za 4,2 odstotka v primerjavi z istim obdobjem lani. Realna rast povprečne neto plače (1.442 evrov) znaša 3,5 odstotka.

Inflacijo poganjajo cene storitev

Banka Slovenije opozarja, da osnovno inflacijo v Sloveniji, ki je septembra znašala 6,5 odstotka, poganjajo predvsem cene storitev. Tveganje za nadaljnjo rast cen storitev izhaja iz visokih rasti plač, saj predstavljajo glavni strošek za storitvena podjetja. Razkorak med rastjo plač v Sloveniji in evrskim območjem lahko dolgoročno ogrozi konkurenčnost domačega gospodarstva.

Analize kažejo, da se strošek dela v Sloveniji hitro dviguje. Rast nominalnega stroška dela na uro se je v drugem četrtletju letos povzpela na 14,5 odstotka, kar jo postavlja med vodilne države v EU. To je pomembno, saj se nominalne rasti močno razlikujejo od realnih, ki upoštevajo tudi inflacijo. Zato se je realna bruto plača v zadnjem letu v Sloveniji dvignila za 4,2 odstotka.

Na koncu je treba opozoriti, da je nujno usklajevanje ekonomske politike, vključno s fiskalno in plačno politiko, ključno za obvladovanje razlik med inflacijo v Sloveniji in na evrskem območju.

vir

Foto: Freepik

Portal24