Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar se danes sestala z izvršno direktorico Agencije EU za azil Nino Gregori. Pogovarjali sta se o aktualnih razmerah na področju migracij v EU in širše. Ministrica Bobnar je predstavila tudi razmere v Sloveniji.

Slovenska policija je tako letos obravnavala že 4333 nezakonitih prehodov meje. To je 76 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Do 30. junija 2022 so bile podane 3703 prošnje za mednarodno zaščito. Porast je tukaj kar 190 odstoten glede na enako obdobje lani. Na sprejem prošnje na današnji da čaka še okoli 450 oseb. Dodaten pritisk na naš azilni in sprejemni sistem pa predstavljajo tudi razseljene osebe iz Ukrajine.

Redne analize agencije, ki spremlja azilne sisteme po državah EU, kažejo, da je Slovenija v EU med državami, ki sprejmejo največ prošenj na prebivalca.

Direktorica Gregori je predstavila novi mandat agencije in operativno pomoč, ki jo ta nudi državam članicam. Agencija je trenutno prisotna v 11 državah članicah EU in eni tretji državi. Direktorica Gregori je podprla prizadevanja vodstva ministrstva za učinkovitejšo ureditev migracijskega vprašanja v Sloveniji. Ministrica Bobnar se je za slednje še posebej zavzela.

Dogovorili sta se, da se bodo predstavniki ministrstva in agencije kmalu sestali in pregledali možnosti za konkretno operativno sodelovanje. Zlasti pri sprejemu prošenj za mednarodno zaščito in ozaveščanju policistov za delo z ranljivimi osebami.

Umik ograje

Slovenija umika žico z meje s Hrvaško. “Odprava začasnih tehničnih ovir je ena od prioritet te Vlade”, so po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug potrdili na Ministrstvu za notranje zadeve. Prav tako so še dejali, da bo v nekaj dneh pripravljen in potrjen tudi operativni načrt za omenjena dela… več tukaj.

Foto: Boris Šuligoj

By A.K.

Komentar: