Slovenska Policija s slovesnostjo na Brdu pri Kranju obeležuje svoj dan

ByAna Koren

27. junija, 2024 ,
Foto: Policija

Slovenska Policija s slovesnostjo na Brdu pri Kranju obeležuje svoj dan

Slovenska Policija svoj dan obeležuje 27. junija, v spomin na spopad med policisti in jugoslovansko armado leta 1991 na mejnem prehodu Holmec. Osrednja proslava bo letos potekala v Kongresnem centru Brdo.

Lansko leto je bilo v Policiji zaposlenih 8160 ljudi. Na državni proslavi bosta slavnostna govorca generalni direktor policije Senad Jušić in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Udeležba bo tudi predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič.

Pred proslavo bo policija v središču Kranja predstavila svoje delo. Delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever bo dopoldne položila vence v Parku spomina v Tacnu, nato pa še pri Pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah.

Minister Poklukar je v poslanici pred dnevom policije poudaril, da slovenska Policija sledi sodobnim izzivom ter ostaja trdna opora državljanom v času dezinformacij in globalnih varnostnih izzivov, kot so kibernetski napadi in hibridne grožnje. Generalni direktor Policije Jušić je dodal, da so kos varnostnim izzivom, vključno z naravnimi katastrofami in novimi vojna žarišči, ki povzročajo množične migracije, teroristične napade in naraščanje nestrpnosti v družbi.

Jušić je izpostavil pomen ukrepanja ob naravnih nesrečah in preprečevanja okoljske kriminalitete, kot je prekupčevanje z nevarnimi odpadki. Obenem je opozoril na izzive razvoja tehnologije, kar zahteva nenehno iskanje učinkovitih načinov za preiskovanje primerov s pomočjo najnovejših tehnoloških orodij in metod.

Policija v letnem poročilu opozarja na pomanjkanje kadra, saj je bilo lansko leto zaposlenih 8160 ljudi, kar je 81 manj od načrtovanega števila. Odliv kadra je predvsem posledica upokojitev.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Policija