Slovenska škofovska konferenca razočarana nad podporo referenduma o evtanaziji

Cerkev [Foto: Freepik]

Slovenska škofovska konferenca razočarana nad podporo referenduma o evtanaziji

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je razočarana nad podporo referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki je potekal v nedeljo. Kljub temu pa jih je izid pozitivno presenetil, saj je nakazal možnost zakonodajnega padca ob morebitnem sprejetju tovrstnega zakona, je za STA navedel tiskovni predstavnik SŠK Gabriel Kavčič.

Kavčič je prepričan, da referendumski rezultati sami po sebi veliko povedo. “Ob 40-odstotni udeležbi manjkata skoraj dve tretjini volilnega telesa, zmaga zagovornikov predčasnega končevanja življenja pa je bila zelo tesna, vsekakor pretesna za tako resno vprašanje,” je zapisal.

Po njegovem mnenju so se izkazale tudi zavajajoče “razne ankete javnega mnenja, ki so tokrat (ponovno) povsem zgrešile tako pri volitvah kot pri referendumskih rezultatih”. Dodal je, da če so ankete pravilno merile javno mnenje, je tesen izid referenduma še večji uspeh za zagovornike svetosti življenja, saj jim je uspelo prepričati slabo polovico udeležencev referenduma.

“Tesen rezultat ne more biti interpretiran kot ‘jasen signal zakonodajalcu’ (kot so zapisali podporniki), temveč bi morali imeti izvoljeni predstavniki ljudstva zdaj še bolj tresočo roko ob sprejemanju tovrstne zakonodaje,” je navedel.

V referendumsko kampanjo se je po njegovih besedah kot pomemben del slovenske civilne družbe aktivno vključila tudi Katoliška cerkev. Predvsem Gibanje za življenje in Združenje katoliških zdravnikov sta kot soorganizatorja referendumske kampanje slovenski družbi prostovoljno in aktivno predstavljala katoliško mnenje o evtanaziji in samomoru s pomočjo, je spomnil Kavčič.

Slovenija potrebuje boljše zdravstvo in paliativno nego

“Kampanja je minila mirno, a je pokazala tudi na določeno mero ‘demokratične nezrelosti’ slovenskega naroda, saj mnogi še danes ločitev države in Cerkve razumejo kot ‘izločitev Cerkve iz družbe’, pri čemer Cerkvi jemljejo pravico do javnega izražanja mnenj,” meni Kavčič.

V odzivu za STA je Kavčič zapisal, da Katoliška cerkev nadaljuje svoje delo na področju skrbi za ranljive in bolne, hkrati pa se ne bodo naveličali ljudem pojasnjevati, kako dragoceno je človeško življenje.

“Slovenija po naše ne sme iti po poti uvajanja smrti na zahtevo, temveč nujno potrebuje boljše zdravstvo, boljšo paliativno nego, več družbene solidarnosti in več krščanskega razumevanja dragocenosti vsakega človeškega življenja,” je še zapisal Kavčič.

Za zakonsko ureditev pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja se je na nedeljskem posvetovalnem referendumu izreklo 54,84 odstotka volivcev, proti jih je bilo 45,16 odstotka, po 99,98 odstotka preštetih glasovnicah kažejo delni neuradni rezultati.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik