Pred jutrišnjo obravnavo jedrske energije in plina kot zelenih naložb v Evropskem parlamentu, je Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije slovenske evropske poslance pozvalo, naj vključitev jedrske energije v taksonomijo podprejo. Izključitev jedrske energije kot zelene bi lahko bila po mnenju jedrskih strokovnjakov za Slovenijo škodljiva.

V pismu poslancem so v društvu napisali, da na sami podlagi znanstvenih dejstev podpirajo delegirano uredbo o dopolnitvi akta o taksonomiji trajnostnega financiranja EU z vključeno jedrsko energijo. Uporaba jedrske energije za proizvodnjo električne energije v Sloveniji pomembno prispeva k zanesljivosti in stabilnosti proizvodnje električne energije, zmanjšuje izpuste toplogrednih plinov, spodbuja razvoj ter povečuje delež domače proizvodnje in je s tem temelj slovenske energetske neodvisnosti, v pismu zapisali strokovnjaki.

Evropski parlament je danes v Strasbourgu na plenarnem zasedanju namreč odločal o predlogu glede obravnave jedrske energije in plina kot zeleni naložbi… več tukaj.

Načrt Evropske komisije

Načrt Evropske komisije je, da bi plin in jedrsko energijo označili kot zelena vira energije, sta 14. junija zavrnila dva ključna parlamentarna odbora. Zavrnila sta ga Odbor za ekonomske in monetarne zadeve ter Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane. Nasprotovalo je 76 evropskih poslancev, 62 poslancev je načrt podprlo. Ugovor bo predstavljen na plenarnem zasedanju v prvem tednu julija, če bo rezultate odborov ponovil bo načrt Komisije tudi uradno opuščen…več tukaj.

Foto: NUK

By A.K.

Komentar: