Slovenski kmet razkril finančno neskladje med društvi in kmetijami

ByA.K.

25. novembra, 2023 , ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Slovenski kmet razkril finančno neskladje med društvi in kmetijami

V nedavni oddaji Tarča na RTV Slovenija je bilo razkrito, da društva za varovanje živali od države prejmejo 17,5 evra na dan za oskrbo vsake živali. To razkritje je sprožilo val šoka in razprav, predvsem med kmetijskimi delavci in strokovnjaki.

Eden izmed kmetov, ki je oddajo spremljal, je delil svoje ogorčenje in razočaranje nad to informacijo. Po njegovih izračunih, ki temeljijo na omenjeni subvenciji, bi društva za eno žival na leto prejela skoraj 6400 evrov. Ta kmet, ki ima 7 krav, plemenskega bika in 7 teličkov, je izpostavil, da od prodaje teh živali letno zasluži le 5600 evrov. To pomeni, da na svoji kmetiji zasluži približno 373 evrov na žival na leto, kar je v ostrem kontrastu s subvencijami, ki jih prejmejo društva.

Kmet je nadaljeval z ironično opazko, da bi, če bi ustanovil društvo in prejemal državno subvencijo, za oskrbo sedmih krav na leto zaslužil 44.800 evrov. Ob upoštevanju življenjske dobe krav, ki je približno 20 let, bi to pomenilo skupni zaslužek 896.000 evrov v dvajsetih letih. Ta izračun kaže na dramatično razliko v finančni podpori, ki jo prejmejo kmetijska gospodarstva v primerjavi z društvi.

Razočaranost

V svojem zaključku je kmet izrazil zaskrbljenost in razočaranje nad trenutno finančno politiko in podporo, ki jo država namenja različnim sektorjem. Poudaril je, da kljub finančnim izzivom ostaja predan kmetovanju in ne namerava ustanoviti društva za izkoriščanje državnih subvencij. Svoje razmišljanje je delil kot povabilo k razpravi o politiki in praksah finančne podpore v državi, zlasti v luči povečanja podpore za društva v primerjavi s tradicionalnimi kmetijskimi dejavnostmi.

Ta primer odpira vprašanja o pravičnosti in učinkovitosti državnih subvencij ter o tem, kako lahko te politike vplivajo na odločitve posameznikov in organizacij v kmetijskem sektorju. Razprava, ki se je razvila po oddaji, odraža širše skrbi o prihodnosti kmetijstva in ohranjanju kmetijske dediščine v Sloveniji.

Včeraj sem spremljaj oddajo na RTV kjer so povedali, da društva od države prejmejo 17,5€ na žival na dan za oskrbo. Ko sem to slišal sem obsedel odprtih ust. Zakaj?

17,5€ pomnožim s 365 dnevi in dobim slabih 6400€ na žival na leto. Na žival na leto 6400€!

In potem začnem računati koliko jaz dejansko dobim, ko konec leta od 7 krav prodam plemenske bikce in teličke naprej v rejo.

7 telet po 800€ je 5600€. Se pravi za krmljene 7 odraslih krav, plus plemenski bik, plus 7 telet, torej 15 živali sem priredil 5600€.

Če preračunam je to 373€ na žival na leto. 373€ na žival na leto na kmetiji proti 6400€ na žival na leto v društvu.

Če se poigram z računom naprej. Prodam plemenskega bika in obdržim samo 7 krav, ustanovim društvo in od države za oskrbo prejmem 6400€ na žival na leto je to reci in piši 44.800€ na leto.

Za oskrbo sedmih krav 44.800€ na leto.

Naše cike povprečno dočakajo okoli 20 let, se pravi če pomnožim 7 krav po 44.800€ z 20 leti je to 896.000 evrov. V 20 letih 896.000€.

In sedaj vi davkoplačevalci, ki to oskrbo plačujete, meni povejte kdo je tukaj nor?

Najbrž jaz sam, ki še kar vztrajam na kmetiji in še nisem odprl svojega društva…

Brez skrbi s ponosom ostajam kmet tokrat samo v razmislek 👨🏻‍🌾💚💪

Žiga Kršinar

Foto: Freepik; Portal24