Slovenski košarkarji dosegli izjemno uspešen zaključek svetovnega prvenstva

Slovenska košarkarska reprezentanca je danes v dramatični tekmi za sedmo mesto na 19. svetovnem prvenstvu v Aziji navdušila svoje navijače, ko je premagala Italijo s končnim rezultatom 89:85. S to zmago so košarkarji Slovenije izenačili svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, saj so že leta 2014 v Španiji dosegli sedmo mesto.

Slovenija je turnir na Okinavi in Filipinih končala s petimi zmagami in tremi porazi, a ta zmaga proti Italiji je bila še posebej pomembna za ekipo, ki je imela višje cilje. Selektor Aleksander Sekulić je izrazil zadovoljstvo s predstavo svojih varovancev: “Čestitke Italiji za odličen turnir, predvsem v prvem delu, ko so premagali Srbijo, ki jutri igra v finalu. Hkrati bi rad poudaril, da sem počaščen, ker sem bil del zadnje tekme Luigija Datomeja, ki je izjemen igralec in oseba. Rad pa bi se zahvalil tudi filipinskim navijačem, ki so nas vseskozi podpirali, tako da smo se počutili kot doma. Tekmo proti Italiji smo želeli dobiti, saj sedmo mesto ni slaba uvrstitev, čeprav smo imeli višje cilje, še posebej, je bil zraven tudi Luka Dončić. Zahvalil bi se rad vsem igralcem, ki so prišli na SP in se hrabro ter odločno borili proti vrhunskim ekipam.”

Luka Dončić zbral impresivnih 29 točk

Luka Dončić je bil spet v ospredju in je postal najboljši strelec turnirja s povprečjem 27 točk na tekmo. V današnji tekmi je zbral impresivnih 29 točk, 10 skokov, 8 podaj, 3 ukradene žoge in 9 izgubljenih žog. Dončić je postavil tudi zgodovinski mejnik, saj je postal prvi igralec v zadnjih 30 letih, ki je na svetovnih prvenstvih dosegel več kot 200 točk, več kot 50 skokov in imel najmanj 40 podaj. Luka je skupno zbral 216 točk, 57 skokov in 48 podaj.

Kljub temu, da je bila tekma brez tekmovalnega naboja, je bila slovenska ekipa motivirana za zmago, da bi zaključila tekmovanje z dvignjeno glavo. Po izenačenem prvem polčasu si je Slovenija v tretji četrtini na krilih Dončića priigrala 15 točk prednosti (65:50 in 67:52), vendar so se Italijani uspeli vrniti. V zadnji četrtini pa je Jakob Čebašek zadel ključno trojko za vodstvo 86:85, Gregor Hrovat pa je z dvema prostima metoma poskrbel za odločilno prednost.

Zoran Dragić, eden od ključnih igralcev slovenske ekipe, je po tekmi povedal: “Za nami je dolgo in naporno poletje, zato smo se želeli od svetovnega prvenstva posloviti z zmago. Pokazali smo svoj ponos, pripadnost slovenskemu grbu in zabeležili prestižno zmago. Res je, da smo imeli višje cilje, imamo grenak priokus po porazu s Kanado, a sedmo mesto na svetu je lep dosežek za državo, ki ima dva milijona prebivalcev.”

Slovenija je tako zaključila svoj nastop na svetovnem prvenstvu z odliko in navdušila športno javnost ter svoje zveste navijače.

Foto: FIBA (fotografija je simbolna)

Portal24