Slovenski odbojkarji napredovali v četrtfinale evropskega prvenstva

Slovenski odbojkarji napredovali v četrtfinale evropskega prvenstva

V neverjetnem odbojkarskem dvoboju, ki ga bodo navijači še dolgo pomnili, so slovenski odbojkarji po pravi drami osvojili vstopnico za četrtfinale evropskega prvenstva. V Varni je bilo kot na vlakcu smrti, ko so po zaostanku z 0:2 v nizih premagali Turke s končnim izidom 3:2. Odločilni peti niz so dobili s tesnih 15:13. Slovenske barve bodo v četrtfinalu branili v ponedeljek, pomerili se bodo z odločnimi Ukrajinci. Slednji so gladko odpravili Portugalsko, in sicer s 3:0.

Odbojkarska dvorana ob črnomorski obali je bila priča epskemu boju, ki je trajal dve uri in pol ali natančno 146 minut. Prvi niz je bil v rokah Turkov, ki so slavili s 20:25. V drugem nizu so znova pokazali svojo premoč s izidom 22:25, medtem ko se Slovenci niso uspeli prebuditi v napadu. Turki so blesteli v obrambi in so bili dovolj učinkoviti v napadu, da so ohranjali svojo prednost, ki so si jo prislužili že v začetku obeh nizov.

Slovenska ekipa je imela težave v prvih nizih. Klemen Čebulj hitro dosegel tri bloke, Rok Možič pa je napravil nekaj napak v napadu. Jani Kovačič je nepričakovano imel težave pri sprejemu, medtem ko sta blokerja Alen Pajenk in Jan Kozamernik sta ostala nevidna. Selektor Gheorghe Cretu ni bil zadovoljen niti z organizatorjem igre Gregorjem Ropretom, ki ga je zamenjal z Urošem Planinšičem pri zaostanku z 8:13 v prvem nizu. V igro sta vstopila tudi Nik Mujanović in Žiga Štern, medtem ko je kapetan Tine Urnaut pokazal nekaj dobrih trenutkov.

Tretji in četrti niz

V tretjem in četrtem nizu smo videli nekoliko boljšo igro slovenske ekipe z borbenostjo, izkušnjami in tudi nekaj sreče so uspeli slaviti s 25:21 in 25:23. Odločilni peti niz je bil še bolj napet, saj so slovenski igralci zaostajali z 10:11. Kljub temu so se borili in izkoristili drugo zaključno žogo. Trojka Ropret, Čebulj in Pajenk je izvedla nekaj impresivnih akcij. Pajenk je dramatično tekmo nato zaključil s svojim drugim zaporednim “prvim tempom”.

Prva dva niza sta videla Turke v zgodnjem vodstvu, pri čemer so se Slovenci borili, da bi se približali. Vendar so Turki ohranjali prednost in izkoristili četrto zaključno žogo za zmago.

Podobna zgodba se je ponovila v drugem nizu, ko je Slovenija ves čas zaostajala, največ za šest točk (16:22 in 17:23). V končnici so bili najbližje pri 16:18 in 22:24.

Kljub temu, da so bili Slovenci po petih zmagah v predtekmovanju veliki favoriti proti Turkom, so se morali resno potruditi za zmago. Ekipa je zdaj odločena, da se bo borila za medalje na prvenstvu.

Foto: Odbojkarska zveza Slovenije Twitter/X

Portal24