Slovenski odbojkarji neporaženi v kvalifikacijah za olimpijske igre

V kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu slovenski odbojkarji ne poznajo poraza. Po zmagah proti reprezentancam Tunizije in Turčije je sledila še tretja, tokrat proti Finski ekipi, s katero so se pomerili in zmagali z izidom 3:1 (25:19, 18:25, 25:20, 25:18).

Po prostem dnevu, ki je slovenskim igralcem omogočil regeneracijo, so se z udarno postavo, v kateri so bili Rok Možič, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in Jani Kovačič, pomerili proti mladi finski ekipi. Ta sicer v zadnjem času ne dosega rezultatov, ki so jih v preteklosti, kar potrjuje tudi statistika. Finci so na preteklih devetih tekmah zabeležili štiri zmage, zadnjo proti Sloveniji na prijateljski tekmi leta 2013.

Prvi niz je slovenska reprezentanca pričela močno, kjer so po izenačenem začetku hitro povedli z 5:4, s serijo treh zaporednih točk pa so prednost povečali na 13:10. Kljub nekaj težavam na sprejemu, ki so omogočile Fincem zmanjšanje zaostanka na 14:16, so Slovenci prvi niz zaključili s 25:19.

Moč Fincev drugem nizu

V drugem nizu je finska ekipa pokazala svojo moč, vodili so že s 4:0 in nato s serijo petih točk povečali prednost na 10:4. Kljub prizadevanjem slovenskega selektorja Gheorghe Cretuja, ki je zahteval polminutni odmor, slovenski odbojkarji niso našli pravega ritma, kar je Fincem omogočilo zaključiti niz z izidom 25:18.

Napetost se je stopnjevala v tretjem nizu, kjer sta se ekipi večkrat izmenjali v vodstvu. Pri izidu 13:13 so Finci s tremi zaporednimi točkami povedli 16:13. Kljub temu se Slovenci niso predali. Niz so preobrnili in zmagali z 25:20.

Četrti niz je bil zelo izenačen do izida 10:10, nato pa je Slovenija z serijo štirih točk povedla 14:10. Njihova prednost se je nato povečala na 18:12, niz pa so zaključili z zmago 25:18, z asom Klemna Čebulja.

S tretjo zaporedno zmago v kvalifikacijah slovenska reprezentanca ohranja močne možnosti za uvrstitev na olimpijske igre.

vir Foto: OZS X Portal24