Slovenski odbojkarji uradno na olimpijskih igrah!

Odbojkarji [Foto: OZS X/fotografija je simbolna]

Slovenski odbojkarji uradno na olimpijskih igrah!

Slovenski odbojkarji so na uvodnem obračunu turnirja Lige narodov v Ljubljani s 3:0 premagali Argentino in si s tem tudi uradno zagotovili uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. Mednarodna odbojkarska zveza je po koncu tekme simbolično podelila kape in uradno maskoto Pariza 2024, s čimer je potrdila njihovo udeležbo.

Slovenski odbojkarji so si že pred tekmo v Stožicah matematično zagotovili prvi nastop na olimpijskih igrah z neulovljivo prednostjo na svetovni lestvici. Uradna potrditev je prišla takoj po zmagi nad Argentino, s čimer so se odbojkarji pridružili slovenskim rokometašem in rokometašicam kot tretja slovenska reprezentanca v moštvenih športih, ki bo nastopila v Parizu. Priložnost za uvrstitev na olimpijske igre imajo tudi slovenski košarkarji, ki jih v začetku julija čakajo odločilne kvalifikacije v Pireju.

Potek tekme proti Argentini

V prvem nizu so Slovenci začeli odločno in hitro povedli s 6:3. Po vodstvu z 10:6 so Argentinci vzpostavili ravnotežje in izenačili na 15:15. V prelomnih trenutkih niza so Slovenci prevzeli pobudo in niz zaključili s 25:23 po uspešnem zaključku Tončka Šterna.

Drugi niz je bil podoben prvemu. Slovenci so na začetku prevladovali, a so jih Argentinci ujeli pri rezultatu 5:5. Po napetem boju so Slovenci niz zaključili z zmago 25:22, pri čemer so v ključnih trenutkih zaigrali zbrano in preudarno.

Tretji niz je bil še posebej napet. Po zaostanku 4:7 so Slovenci strnili svoje vrste in povedli z 8:7. Kljub napeti končnici, kjer so Argentinci imeli priložnost za zmago, so Slovenci uspeli izenačiti na 24:24 in po dolgem boju zmagali s 29:27. Najbolj učinkovit igralec na igrišču je bil Tonček Štern z 21 točkami.

Z zmago nad Argentino so Slovenci ujeli Italijane na vrhu lestvice Lige narodov. V nadaljevanju turnirja se bodo pomerili proti Kubi v četrtek, proti Italiji v soboto, in za konec proti Srbiji v nedeljo.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: OZS X/fotografija je simbolna