Slovenski odbojkarji v Rimu osvojili bronasto medaljo

ByAna Koren

17. septembra, 2023 , , ,

Slovenski odbojkarji v Rimu osvojili bronasto medaljo

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Rimu osvojila bronasto medaljo, potem ko je v napetem petnajstem nizu premagala olimpijske prvake Francoze s 3:2. To je četrta medalja za Slovenijo na zadnjih petih prvenstvih stare celine; pred tem so bili Slovenci trikrat srebrni.

Začetek tekme je bil obetaven za Slovence, saj so v prvih dveh nizih nadigrali Francoze. Ključna razloga za to sta bila odlična igra v bloku in prodornost Roka Možiča v napadu. Dobro je igral tudi podajalec Dejan Vinčić, ki se je po poškodbi Gregorja Ropreta pridružil reprezentanci v petek.

Francozi so se vrnili v igro v tretjem nizu, ko je slovenski blok popustil, vendar so se Slovenci v odločilnem nizu spet zbrali in zmagali s 15:11. Igralec tekme Rok Možič, ki je bil tudi najučinkovitejši igralec na igrišču s 26 točkami, je postavil končni izid.

Naslednji izziv za slovenske odbojkarje so kvalifikacije za olimpijske igre, ki se bodo odvijale konec meseca na Japonskem.

V finalu evropskega prvenstva je Poljska s 3:0 premagala Italijo in osvojila naslov evropskega prvaka. Poljaki so letos že osvojili Ligo narodov, kar kaže na njihovo odlično formo. To je drugi naslov evropskega prvaka za Poljsko, prvega so osvojili leta 2009.

Tekma

Prvi niz (25:22) se je začel z enako postavo Slovencev kot na prejšnjih tekmah, razen na mestu podajalca, kjer je poškodovanega Gregorja Ropreta zamenjal Vinčić. Slovenija je tekmo začela močno in si kmalu priigrala štiri točke naskoka (7:3). Prednost ni trajala dolgo, saj so Francozi izid izenačili na 11:11. Predvsem po zaslugi odličnega bloka je Slovenija pobegnila na 21:17, toda Francija je ob koncu spet ujela priključek (22:21). V končnici se je izkazal Rok Možič, tako da so Slovenci prvi niz dobili s 25:22.

Drugi niz (25:16) je bil bolj enostranski. Slovenija je povedla z 10:8, odločilne pa so bile štiri zaporedne točke, po katerih so Slovenci vodili s 16:11. Spet izjemen blok in razpoloženost v napadu sta Slovence izstrelila do prednosti devetih točk (22:13). Niz, v katerem je Slovenija naredila zgolj tri napake, je bil tako odločen.

Tretji niz (21:25) so bolje odprli Francozi, ki so si prvič na tekmi priigrali najprej dve, nato pa tri točke naskoka. Slovenci so izenačili na sedem in z odličnim servisom Čebulja prišli do vodstva z 8:7. Francija je bila v nadaljevanju vseskozi v rahli prednosti. V sklepni del niza je vstopila s tremi točkami prednosti (20:17), ki jo je brez večjih težav zadržala.

Četrti niz (18:25) je bil bolj zanimiv. Slovenija prvič povedla pri izidu 6:5, ko je Kozamernik blokiral napad Patryja. A Francozi so v napadu postajali vse učinkovitejši. To se je poznalo tudi na semaforju, ki je po treh zaporednih točkah kazal 14:11 v korist Francije. Pomagala ni niti minuta odmora. Francozi so ušli na 17:12 in malce pozneje na 20:14. Take prednosti do konca niza seveda niso zapravili.

vir Foto: OZS X Portal24