Slovenski odbojkarji v Stožicah porazili svetovne prvake

ByMiha Kovač

23. junija, 2024 , ,
Odbojkarji [Foto: OZS X/fotografija je simbolna]

Slovenski odbojkarji v Stožicah porazili svetovne prvake

Slovenski odbojkarji so na 11. tekmi Lige narodov vpisali že deseto zmago. Pred več kot 11.000 gledalci v Stožicah so v velikem slogu s 3:0 premagali aktualne svetovne prvake, Italijane. Z zmago brez izgubljenega niza so Slovenci prehiteli Italijo na svetovni lestvici in se povzpeli na drugo mesto. S tem imajo tudi možnosti, da bodo v žrebu za olimpijske igre v vlogi nosilcev, poleg tega pa ostajajo na vrhu lestvice Lige narodov.

Italija sicer ni igrala v popolni postavi, saj v Stožice ni prišla z vsemi najboljšimi odbojkarji, vendar je tudi v tej sestavi pokazala vrhunsko igro. Slovenska reprezentanca je prvič v Stožicah tekmo začela v nekoliko spremenjeni postavi. Srednji bloker Alen Pajenk je zaradi težave z mišico izpustil tekmo, selektor Gheorghe Cretu pa je namesto njega postavil Saša Štalekarja. Na klop se je prvič letos vrnil tudi Rok Možič.

Nadzor nad igro

Igra pred polno dvorano je slovenskim odbojkarjem prinesla dodatno motivacijo. Od začetka do konca so imeli nadzor nad igro, igrali so zanesljivo in brez večjih napak, pri čemer so jim pomagali tudi Italijani, ki so naredili veliko napak pri servisih.

V prvem nizu so Slovenci vodili od začetka do konca. Prvo občutnejšo prednost so si priigrali pri izidu 16:12, potem ko je dve zaporedni točki dosegel Jan Kozamernik. V drugem nizu so s pomočjo asa Klemna Čebulja domači odbojkarji povedli s 6:2. Čeprav so jih Italijani ujeli na 16. točki, je Čebulj ponovno začel odlično obdobje slovenske ekipe. Tudi v tretjem nizu so Slovenci takoj zanesljivo povedli in igrali atraktivno ter borbeno v obrambi.

Za konec turnirja v Ljubljani bo Slovenija v nedeljo ob 20.30 igrala še s Srbijo, ki se še bori za nastop na olimpijskih igrah. Slovenci, ki so si vstopnico za Pariz že zagotovili, bi si z zmago zagotovili prvo mesto po rednem delu Lige narodov in najboljši izhodiščni položaj pred zaključnim turnirjem v Lodžu.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: OZS X