Slovenski odbojkarji z zmago nad Srbijo do prvega mesta v skupinskem delu Lige narodov

ByMiha Kovač

24. junija, 2024 , ,
Odbojkarji [Foto: OZS X/fotografija je simbolna]

Slovenski odbojkarji z zmago nad Srbijo do prvega mesta v skupinskem delu Lige narodov

Slovenski odbojkarji so v Stožicah s 3:2 premagali Srbijo in tako skupinski del elitne Lige narodov zaključili na prvem mestu. Na zaključnem turnirju, ki bo potekal v Lodžu, se bodo v četrtfinalu v petek pomerili z Argentino.

Slovenci so si na zadnji tekmi rednega dela prizadevali za zmago s 3:0 ali 3:1, kar bi jim prineslo drugo mesto na svetovni lestvici in status nosilca na žrebu za olimpijske igre. Na žrebu za Pariz v sredo bodo tako v drugem bobnu skupaj z Italijo in ZDA. V prvem bobnu poleg gostiteljice Francije bosta sicer še Poljska in Japonska. Izžrebali bodo tri skupine s po štirimi udeleženci.

Tokratna zmaga je Slovencem zagotovila prvo mesto po skupinskem delu najelitnejšega svetovnega odbojkarskega tekmovanja. Z enajsto zmago na dvanajstih tekmah so na lestvici Lige narodov preskočili Poljsko. Konec tedna se bodo v četrtfinalu pomerili z osmo reprezentanco rednega dela, Argentino. Ob morebitni zmagi jih v polfinalu čaka zmagovalec dvoboja med Japonsko in Kanado.

Odločilni “tie-break”

Srbi, ki so si po porazu Kube proti Poljski zagotovili olimpijsko vozovnico, so Slovencem hitro oddali prvi in tretji niz. Prvega so izgubili s 25:13, tretjega s 25:14. Drugi niz so dobili s 27:25, četrtega pa s 25:22. V odločilnem petem nizu je Slovenija slavila s 15:12 in tako Srbom preprečila udeležbo na zaključnem turnirju.

Slovenci so, s pomočjo izjemnih servisov Tončka Šterna, ki je dosegel osem asov, tekmo začeli odlično. Tekmeci so bili povsem razglašeni. V drugem nizu so Srbi pokazali boljšo igro in ga dobili v končnici s pomočjo bloka Nemanje Mašuloviča. Tretji niz so Slovenci ponovno gladko dobili, a Srbi so se vrnili v igro v četrtem nizu in izenačili na 2:2.

V odločilnem “tie-breaku” so Srbi vodili z 10:8, a so Slovenci z bloki Klemna Čebulja in Tončka Šterna dosegli štiri zaporedne točke. Tekmo je z asom pri rezultatu 14:12 zaključil Čebulj, s čimer je Slovenija slavila zmago in prvo mesto v skupinskem delu Lige narodov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: