Slovenski pacienti izkoristili evropsko direktivo za čezmejno zdravljenje

ByA.K.

5. februarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Slovenski pacienti izkoristili evropsko direktivo za čezmejno zdravljenje

Po evropski direktivi imajo slovenski pacienti možnost uveljavljati zdravljenje v tujini, ko se soočajo z neprijetno dolgimi čakalnimi dobami v domačih zdravstvenih ustanovah. Raziskava je pokazala, da je Novogoriški zavod za zdravstveno zavarovanje prejel največ vlog staršev otrok, ki potrebujejo ortodontske storitve.

Evropska direktiva, ki omogoča povračilo stroškov za zdravljenje v tujini, kljub svoji prisotnosti, ostaja premalo prepoznana med slovenskimi pacienti. Rok Pintar, lastnik agencije Help Med, ki pomaga pacientom pri uveljavljanju stroškov čezmejnega zdravljenja, poudarja, da je premalo informacij o tej možnosti: “Zobozdravniki v javni mreži bi morali načeloma povedati za vsako zadevo, kjer so predolge čakalne dobe, in obvestiti paciente, da obstaja možnost čezmejnega zdravljenja. Ljudje sploh ne verjamejo, da je to mogoče.”

Direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje v Novi Gorici, Miran Bizjak, razkriva, da prejmejo v povprečju eno vlogo na teden za ortodontsko zdravljenje. Postopek za povrnitev stroškov vključuje pridobitev napotnice za ortodonta v Sloveniji, ki jo izda osebni zobozdravnik. S to napotnico pacienti nato poiščejo ortodonta v Sloveniji, da preverijo čakalno dobo. Če je ta nesprejemljivo dolga, se odločijo za zdravljenje na Hrvaškem, kjer jim večinoma povrnejo vse stroške.

Tudi Center dentalne medicine na Reki Orto Nova je ena od možnosti za slovenske paciente. Marko Mihajič, predstavnik centra, poroča, da so lani obravnavali približno 400 slovenskih državljanov, ki so pri njih opravili različne zobozdravstvene storitve. Cene so na Hrvaškem nižje od 30 do 40 odstotkov v primerjavi s Slovenijo. Slovenci najpogosteje izkoristijo ortodontske storitve zaradi dolgih čakalnih dob, medtem ko starejši pacienti prihajajo zaradi kirurških posegov, vsadkov in protetike.

Vzajemna zavarovalnica je sporočila, da so lani 300 pacientom povrnili 79 tisoč evrov zavarovalnin zaradi zobozdravstvenega zdravljenja na Hrvaškem. To kaže na vedno večjo priljubljenost možnosti čezmejnega zdravljenja med slovenskimi pacienti.

vir; Foto: Freepik; Portal24