Slovenski rokometaši v slovo s svetovnega prvenstva z zmago

ByAna Koren

23. januarja, 2023

Slovenski rokometaši so se od svetovnega prvenstva na Poljskem poslovili z zmago nad Črno goro

Slovenski rokometaši so se od svetovnega prvenstva na Poljskem poslovili z zmago nad Črno goro, bilo je 31:23. Eden izmed junakov je bil vratar Urban Lesjak, ki je bil izbran tudi za igralca tekme.

Varovanci Uroša Zormana so zadnjo nalogo na prvenstvu opravili z odliko. Z zmago nad Črnogorci, ki so Sloveniji na zadnjem evropskem prvenstvu zadali boleč poraz so namreč, ohranili upe po uvrstitvi v kvalifikacije za olimpijske igre.

Letošnji svetovni prvak si bo zagotovil nastop pod petimi krogi, tako kot gostiteljica Francija, preboj na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo med 11. in 17. marcem 2024, si bodo priborile tudi reprezentance do desetega mesta na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Končna uvrstitev slovenskih rokometašev na letošnjem svetovnem prvenstvu bo znana po ponedeljkovih tekmah v skupinah 3 in 4 v Katovicah in Malmöju.

Dobra in učinkovita igra Slovencev v prvem polčasu


Slovenci so izvrstno začeli obračun s Črnogorci, v obrambi so nasprotnika silili v napake, še tiste strele, ki so leteli v okvir vrat, pa je mirno krotil vratar Urban Lesjak. Hitro so povedli s 3:0, v uvodnih desetih minutah so prejeli zgolj dva zadetka.

Po tem, ko je Borut Mačkovšek s sredine igrišča žogo poslal v prazna vrata za 7:2, je črnogorski selektor Zoran Roganović zahteval minuto odmora, ki pa ni pretirano pomagala.

Tilen Kodrin je najprej zadel s krila, nato je za najvišjo prednost (+7; 9:2) z delnim izidom 5:0 poskrbel še Matej Gaber.

Črnogorci so se po nekaj črnih minutah vendarle za kratek čas prebudili, izbranci Uroša Zormana so imeli nekaj težav na postavljeno obrambo nasprotnika, ni bilo več hitre in učinkovite igre v napadu, a še do konca polčasa so se zbrali in z nekaj lahkimi goli znova povedli za sedem zadetkov (15:8).

Slovenci v nadaljevanju nadzorovali potek tekme


Dobra igra Slovenije se je nadaljevala tudi v drugem polčasu. A je res, da so raven igre dvignili tudi Črnogorci. Razlika je bolj ali manj ostajala ves čas enaka, in sicer med sedmimi in osmimi zadetki.

Še vedno je v slovenskih vratih kraljeval Lesjak, ki je navduševal s pomembnimi obrambami. V napadu je Zormanova četa storila dovolj, da je obračun mirno pripeljala do konca.

Domen Novak je želel poskrbeti za najvišjo prednost (+9) tik ob koncu, a je mrežo zatresel sekundo po pisku zadnje sirene. Obračun se je tako končal z 31:23. V slovenski izbrani vrsti je bil najučinkovitejši Aleks Vlah s šestimi goli, Novak je prispeval enega manj.

vir Foto: Rokometna zveza Slovenije Twitter