Slovenski volivci danes na evropskih volitvah in treh posvetovalnih referendumih

Evropski parlament [Foto: Pexels]

Slovenski volivci danes na evropskih volitvah in treh posvetovalnih referendumih

Danes volilni upravičenci v Sloveniji izbirajo devet poslancev za Evropski parlament med 11 kandidatnimi listami. Poleg tega odločajo na treh posvetovalnih referendumih, kjer odgovarjajo na štiri vprašanja. Gre za vprašanja o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah ter o rabi konoplje v medicinske in osebne namene.

Od 7. do 19. ure je po Sloveniji odprtih 2981 rednih volišč in 55 volišč omnia. Dodatno so odprta še 31 volišča na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah. Volilni molk bo trajal do zaprtja volišč ob 19. uri.

Dostop do nekaterih volišč bi lahko bil začasno oviran zaradi kolesarske prireditve maraton Franja. Na evropskih volitvah volivci glasujejo tako, da obkrožijo zaporedno številko liste in lahko dodatno obkrožijo številko pred imenom kandidata za preferenčni glas. Direktor službe Državne volilne komisije Igor Zorčič priporoča, da volivci poleg osebne izkaznice prinesejo tudi obvestilo o volitvah, čeprav to ni nujno.

Na posvetovalnih referendumih volivci glasujejo na štiri vprašanja, vsaka glasovnica pa je drugačne barve. Podatki o volilni udeležbi bodo znani že čez dan, ločeno za evropske volitve in referendume. Prvi neuradni izidi referendumov bodo objavljeni po 21. uri, rezultati volitev v Evropski parlament pa po 23. uri, po zaprtju zadnjega volišča v Italiji.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels