Slovensko notranje ministrstvo o začasni prekinitvi schengenskega sporazuma z Italijo ni obveščeno

Italija [Foto: Freepik]

Slovensko notranje ministrstvo o začasni prekinitvi schengenskega sporazuma z Italijo ni obveščeno

Italija je Slovenijo zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma, je v nedeljo sporočil italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani. Tajani je na kongresu Južnotirolske ljudske stranke v Meranu izrazil zaskrbljenost glede možnosti infiltracije teroristov med begunci, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda prek Slovenije. “Zaprosili smo za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo zaradi nevarnosti infiltracije teroristov,” je dejal Tajani.

Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je ob uvedbi mejnega nadzora oktobra lani izpostavil, da je vzhodna meja Italije ključna točka za prihod ilegalnih migrantov iz balkanskih držav. Piantedosi je poudaril prisotnost teroristov med migranti, povezanih z džihadom in islamsko državo, in dodal, da “italijanske oblasti tega ne nameravajo podcenjevati.”

Nadzor, ki ga Italija izvaja od lanskega oktobra, je po podatkih Piantedosija v prvih petih mesecih privedel do izsleditve 2200 tujcev z neurejenim statusom, od katerih je bilo več kot 1330 zavrnjenih, 118 pa aretiranih, vključno z 65 zaradi pomoči in podpiranja nezakonitega priseljevanja.

Iz slovenskega Ministrstva za notranje zadeve pa sporočajo, da niso prejeli uradnega obvestila o podaljšanju nadzora na meji. “Italijanski nadzor na meji velja do 18. junija,” so pojasnili. Opozicijska stranka SDS je zaradi te situacije zahtevala sklic nujne seje odbora DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, s ciljem obravnave te problematike. “Menimo, da zadnja poteza Italije izkazuje nezaupanje v politiko in uspešnost Slovenije glede preprečevanja nezakonitih migracij,” so izrazili iz SDS.

Evropski poslanec Nemec kritičen do italijanskih potez

Evropski poslanec Matjaž Nemec (SD/S&D) je ostro kritiziral nedavne poteze Italije in njenega ministra za zunanje zadeve, Antonia Tajanija, ki je predlagal začasno prekinitev Schengenskega sporazuma s Slovenijo. Nemec je te poteze opisal kot “izrazito politično motivirane, namenjene predvsem notranji javnosti v Italiji pred evropskimi volitvami” in jasno izrazil svoje nestrinjanje z njimi.

Nemec je opozoril, da Italija že izvaja nadzore na svojih notranjih mejah, pri čemer je izpostavil, da iz nedavnih izjav ni jasno, kaj naj bi prekinitev sporazuma dejansko pomenila v praksi. Dodal je, da je Evropski parlament pred koncem mandata potrdil obsežne reforme azilnega in migracijskega sistema ter pravil Schengenskega sporazuma, v okviru katerih bi bilo treba iskati odgovore na migracijske izzive. Nemec je izrazil zaskrbljenost zaradi italijanskih poskusov izvoza odgovornosti za upravljanje migracijske politike v Albanijo in groženj Sloveniji, kar po njegovem mnenju škodi dobrim sosedskim odnosom in iskrenemu sodelovanju znotraj Evropske unije. Prav tako je pozval Slovenijo, naj ne podaljšuje nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Italija je nadzor na svoji meji s Slovenijo uvedla oktobra lani, medtem ko je Slovenija 21. oktobra lani prav tako uvedla začasni nadzor na notranji schengenski meji s Hrvaško in Madžarsko. Ta ukrep, kot pojasnjujejo na slovenskem notranjem ministrstvu, je začasen in povezan s povečano stopnjo ogroženosti zaradi terorizma. Nadzor je trenutno predviden do 22. junija, pri čemer ministrstvo intenzivno proučuje možnosti za njegovo podaljšanje ali odpravo. Notranji minister Boštjan Poklukar je nedavno izjavil, da bo odločitev o podaljšanju nadzora znana v prihodnjih dneh, ob tem pa je opozoril, da so se razmere na Bližnjem vzhodu od uvedbe nadzora poslabšale.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik