Smrtonosni potres v Maroku: Več kot 1000 žrtev

ByAna Koren

9. septembra, 2023 ,

Smrtonosni potres v Maroku: Več kot 1000 žrtev

V soboto so reševalci v odročnih gorskih vaseh v Maroku kopali po ruševinah, ki jih je za sabo pustil najsmrtonosnejši potres v državi po več kot šestih desetletjih. Potres, ki je prizadel gorovje Visoki Atlas, se je zgodil v petek pozno zvečer, njegova magnituda pa je znašala 6,8.

Po uradnih podatkih tamkajšnjega Ministrstva za notranje zadeve je v potresu umrlo več kot 1000 ljudi, 672 ljudi je ranjenih. Večina smrtnih žrtev je iz gorskih območij na jugu države v bližini epicentra potresa.

V vasici Amizmiz, ki leži blizu epicentra potresa, so reševalci z golimi rokami prebirali ruševine in iskali preživele. Številni prebivalci so ostali brez strehe nad glavo, na ulicah pa so se zbirale skupine ljudi, ki so iskale osnovne potrebščine. Izzive, s katerimi se soočajo reševalci, zgolj poudarjajo dejstvo, da so podrti balvani blokirali ceste, kar otežuje dostop do prizadetih območij.

Potres je imel občutne posledice tudi v mestu Marakeš, kjer so potrdili smrt 13 ljudi. V starem mestnem jedru, ki je del Unescove svetovne dediščine, je padel minaret mošeje, kar je povzročilo dodatno škodo. Po besedah prebivalcev Marakeša so mnogi preživeli noč na prostem, ker so se bali vrniti v svoje hiše, zaradi starosti in slabega stanja stavb.

Potres, ki je bil zabeležen na relativno plitki globini 18,5 km, je običajno bolj uničujoč kot globlji potresi enake magnitude. Ta potres je bil najsmrtonosnejši v Maroku od leta 1960, ko je umrlo najmanj 12.000 ljudi. Vlade po vsem svetu so izrazile solidarnost in ponudile pomoč. Turčija je izrazila pripravljenost zagotoviti podporo. Alžirija je medtem odprla zračni prostor za humanitarne in zdravstvene lete.

Tragedija je globoko prizadela državo. Marakeš se je namreč pripravljal gostiti letna srečanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v začetku oktobra.

Ljudje v drugih mestih, kot sta Rabat in Casablanca, so tudi zapustili svoje domove, prestrašeni pred možnostjo nadaljnjih potresov. Stanovalec Mohamed Taqafi iz Casablance je opisal, kako je hiša močno drhtela, zaradi česar so se vsi prebivalci prestrašeni zatekli na ulice.

Foto: Zajem zaslona

Portal24