Sneženje naj bi bilo najmočnejše med jutranjo konico

ByA.K.

16. januarja, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Sneženje naj bi bilo najmočnejše med jutranjo konico

Sneženje bo sorazmerno kratkotrajno, nekajurno, a marsikje zelo izrazito. Ob največji intenziteti sneženja bi lahko tudi po nižinah zapadlo več kot pet centimetrov snega v eni uri.

Vremenoslovci namreč napovedujejo večjo pošiljko snega. Ob prehodu hladne fronte bo do nižin v večjem delu Slovenije močno snežilo že v noči na ponedeljek. Sneg bo ponekod padal tudi v nočeh na torek in sredo. Sneg bo moker, mogoči so snegolomi.

Do jutra je ohladitev dosegla jug Slovenije, zato bo dež prešel v sneg tudi po nižinah v notranjosti, najpozneje v Beli krajini. Deževalo bo le po nižinah Primorske.

“V notranjosti Slovenije v noči na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj pričakujemo najbolj izdatno sneženje v tej zimi do zdaj,” so sporočili z Arsa. V manj kot 12 urah bo v krajih z nadmorsko višino nad 500 metrov predvidoma zapadlo od 15 do 30 centimetrov. Po nižinah večinoma od pet do 20 centimetrov snega. Ponekod na Gorenjskem in Koroškem lahko ob tem zapade tudi do 40 centimetrov snega, v Alpah pa tudi več kot pol metra.

Sneženje bo kratkotrajno

Sneženje bo sicer sorazmerno kratkotrajno, nekajurno, a marsikje zelo izrazito. Ob največji intenziteti sneženja bo lahko po napovedih tudi po nižinah zapadlo več kot pet centimetrov snega v eni uri.

Zaradi intenzivnega sneženja bodo v večjem delu Slovenije vozne razmere močno poslabšane, najbolj močno bo po napovedih snežilo ravno v času jutranje prometne konice. Ker bo sneg moker, lahko tam, kjer ga bo zapadla večja količina, pride tudi do snegoloma in s tem dodatnih motenj v prometu ter do prekinitev preskrbe z električno energijo.

Agencija za okolje je zato za ponedeljek izdala oranžno vremensko opozorilo.

Sneženje ponekod tudi v naslednjih dneh

Nov padavinski proces bo Slovenijo zajel v noči na torek in nato še en v noči na sredo. “Prihodnja dva procesa ne bosta tako intenzivna, pa tudi po nižinah ne bo vedno snežilo, ampak bo ponekod deloma snežilo, deloma deževalo,” je dejal Cedilnik.

V torek bo pretežno oblačno, občasno se bodo še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. V noči na sredo se bo ohladilo, meja sneženja se bo prehodno spet spustila do nižin. V sredo čez dan bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Oblačno vreme z občasnimi prehodi padavin, tudi sneženja, lahko po napovedih vremenskega portala Ciklon.si po nižinah pričakujemo vse do petka.

Snežna odeja bo tako marsikje precej debela. Višje na Koroškem in Gorenjskem lahko tudi pol metra ali več, drugod po nižinah pa bo snega precej manj. Ponekod na Štajerskem in v Prekmurju verjetno le nekaj centimetrov. Prav tako ne bo snega po nižinah Primorske, tam bo deževalo.

Idilične snežne odeje kljub količini verjetno marsikje ne bo

“Kakšnega mraza, ki bi pomagal, da bi se ta snežna odeja res obdržala, ne bo,” je dejal Jure Cedilnik. Pojasnil je, bo ob padavinah v torek in sredo meja sneženja malo nihala, tako da se bosta občasno izmenjevala dež in sneg.

Jutranje temperature bodo prihodnje dni malo pod lediščem, čez dan nekoliko nad lediščem. Višje se bo sneg obdržal, po dolinah pa bo to odvisno od količine zapadlega snega. “Kakšne res kompaktne, idilične snežne odeje verjetno marsikje ne bo, bo bolj podobno plundri. Ampak vsaj v gorah ali malo višje bo verjetno kar obilo snega, ki pa bo verjetno ostal vsaj nekaj časa,” je napovedal vremenoslovec in ob tem opozoril, da se bo v Alpah povečala nevarnost snežnih plazov.

Opozorila o pomenu ustrezne priprave na zimske razmere

Tudi na prometnoinformacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da bo zaradi napovedanega sneženja promet upočasnjen. Na cestah bodo tudi plužne in posipne skupine. “Na pot se odpravite prej kot običajno in le z obvezno zimsko opremo,” so zapisali.

Če se odpravljate smučat ali v hribe, pri AMZS-ju priporočajo, da imate v avtomobilu poleg snežnih verig še vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi. Ker je pozimi najpogostejši vzrok klicev na pomoč po izkušnjah AMZS-ja izpraznjen oz. slabo delujoč avtomobilski akumulator, voznikom priporočajo, da še pred prvim mrazom preverijo stanje akumulatorja.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zakaj pozimi potrebujemo vitamin D in kako do njega?

Pozimi smo ljudje bolj izpostavljeni okužbam in manj časa preživimo zunaj, kar je eden glavnih razlogov, da se v zimskih mesecih poveča tveganje za pomanjkanje vitamina D v našem telesu…. več tukaj.