So Bird Buddy res zagovorniki visokih davkov, saj poslujejo v davčnih oazah?

ByA.K.

30. novembra, 2023 ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

So Bird Buddy res zagovorniki visokih davkov, ki poslujejo v davčnih oazah?

Marsikdo bi pričakoval, da se mladi podjetniki v Sloveniji aktivno zavzemajo za svobodno in podjetniško prijazno okolje. Pričakovalo bi se tudi, da socialistične politike, ki obremenjujejo podjetništvo med mladimi ustvarjalci ne bodo naletele na odobravanje. Vendar se pričakovanja v praksi hitro izkažejo za preveč optimistična, vsaj kar se tiče nekaterih primerov, ki so prišli na dan.

Na socialnem omrežju X je nedavna debata razkrila zanimivo podrobnost. Izkazalo se je, da sta vsaj dva mlada ustanovitelja start-up podjetja Bird Buddy obenem tudi člana organizacije Danes je nov dan. Podjetje, ki se ukvarja z izdelavo ptičjih hišic in krmilnic s kamero, ki spremlja ptice, ima svoj sedež v ZDA, in sicer v zvezni državi Delaware, ki slovi kot davčna oaza. To pomeni, da so se odločili poslovati na tujem, kjer so obdavčeni bistveno manj, medtem ko doma podpirajo visoke davke.

Tomaž Štih, znan tudi pod vzdevkom Libertarec, je o tem zapisal: “Tako imenovani ‘slovenski podjetniški projekt’ Bird Buddy ima sedež v Kalamazoo v Michiganu. Del projekta v zibelki kapitalizma, ki jih je obvarovala pred slovenskim davkom na kar štiri milijone prednaročil, sta člana 8. marca, ki bi rada višje davke na vaše plače v Sloveniji.”

Bird Buddy

Bird Buddy, čigar projekt je na mednarodni platformi za množično financiranje Kickstarter zbral več kot 4 milijone dolarjev, se zdi na prvi pogled zgolj uspešna podjetniška zgodba mladih inovatorjev. Vendar pa so se v tem projektu vpletli tudi aktivisti iz organizacij Inštitut 8. marec in Danes je nov dan. To postavlja vprašanje, koliko sredstev, ki so bila namenjena družbenopolitičnemu delovanju teh organizacij, je bilo dejansko porabljenih za razvoj zasebnega poslovnega projekta, kar ostaja uganka.

Poleg tega obstajata dve različni družbi z imenom Bird Buddy v Sloveniji. Prva je Bird Buddy d.o.o., druga pa Bird Buddy Studio d.o.o., ki je registrirana v ZDA kot Bird Buddy Inc. Ta družba izkorišča davčne ugodnosti zvezne države Delaware.

Povezanost z Inštitutom 8. marec?

Še eno zanimivo dejstvo je, da je del projekta Bird Buddy kot “community manager” tudi Maiken Kores, podpornica Inštituta 8. marec. Njeno ime se je pojavilo v javnosti tudi v povezavi z afero Fotopub, ki je razkrila povezave med Inštitutom 8. marec in umetniškim projektom. To odpira vprašanje, koliko drugih povezav in vlog lahko najdemo med temi organizacijami.

Dvojni standardi

Projekt Bird Buddy sam po sebi ni nič nenavadnega – ustvarja inovativne ptičje hišice s kamero, ki privabijo ptice, in zdi se, da je naletel na pozitiven odziv na platformi Kickstarter. Vendar pa postavlja vprašanje, ali je primerno, da se mladi podjetniki, ki se odločijo za poslovanje v davčnih oazah v tujini, obenem zavzemajo za višje davke doma. To kaže na dvojne standarde in vprašanje, ali mladi podjetniki v Sloveniji dejansko razumejo potrebo po spodbujanju podjetništva in gospodarske rasti v državi.

Ob tej zgodbi se pojavlja tudi širše vprašanje vpliva organizacij, kot sta Danes je nov dan in Inštitut 8. marec, na politično in gospodarsko dogajanje v Sloveniji. Njihova aktivistična dejavnost, ki se zdi usmerjena v podporo levim političnim strankam, dviguje vprašanje, ali njihovo delovanje spodbuja ali ovira gospodarski razvoj in podjetništvo v državi.

Skupno sporočilo te zgodbe je, da se nekateri mladi podjetniki v Sloveniji zdijo nekoliko dvoumni v svojem odnosu do davkov in podjetniškega okolja. To postavlja vprašanje, ali so njihova dejanja v skladu z njihovimi besedami in ali resnično prispevajo k razvoju podjetništva in gospodarske rasti v državi.

https://twitter.com/MarjeticaM/status/1729798371689291979

vir; Foto: Freepik; Portal24