So jajca po poteku roka uporabnosti še varna za uživanje?

V gospodinjstvih po vsem svetu se pogosto pojavi vprašanje, ali so jajca, ki jim je potekel rok uporabnosti, še vedno varna za uživanje. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) jajca pogosto prispejo na police trgovin le nekaj dni po tem, ko so znesena. Čeprav imajo običajno naveden rok uporabe ali rok uporabnosti, jih je običajno mogoče, z nekaterimi izjemami uporabiti tudi po tem.

Datum pakiranja, datum prodaje in oznaka, ‘Uporabno do’ na embalaži jajc so indikatorji kakovosti hrane in ne varnosti hrane, pojasnjuje Jacob Tuell docent za znanost o živalih/hrani na univerzi Northwest Missouri State University in član upravnega odbora oddelka za Živilski inštitut za nutricionistiko, tehnolog (IFT). “V kolikor so bila jajca med skladiščenjem pravilno obravnavana, naj bi bila še vedno varna za uživanje,” dodaja Tuell.

Za ohranjanje kakovosti in varnosti jajc je priporočljivo, da jih ohladite takoj, ko jih prinesete iz trgovine domov, in jih hranite v originalni škatli v najhladnejšem delu hladilnika. USDA priporoča shranjevanje pri temperaturi 4 °C ali nižji. Če so tako ohlajena, lahko jajca na splošno zdržijo tri do pet tednov od datuma, ko jih ohladite. Pomembno je tudi, da jih ne pustite zunaj hladilnika več kot dve uri. Hladna jajca, ki jih pustite iz hladilnika, se lahko začnejo rositi, kar olajša rast bakterij.

V kolikor upoštevate te nasvete, bo vaša uporaba jajc bolj varna, tudi, če je datum na embalaži že potekel.

Foto: Pixabay

Portal24