Videz, ki ga običajno sestavljata jakna iz džinsa in ujemajoči se par kavbojk, od 1951 ni več izključno uniforma delavskega razreda.

So kanadski smokingi znamenje novega časa?


Na modnih revijah v Parizu se je prejšnji teden nekaj skrivalo. Pod množico pozlačenih oblek v tehničnih barvah (črna,bela, rdeča in modra), z ročno izdelanimi čipkami in vezeninami, skrbnimi pregibi in številnimi peresi. To je bil ameriški, osovražen klasični videz z dvojnimi džinsi, znan tudi kot kanadski smoking.  

Kanadski smoking je izraz za stil, ki ga običajno sestavljata jakna iz džinsa in ujemajoči se par kavbojk.

Videz, ki ga običajno sestavljata jakna iz džinsa in ujemajoči se par kavbojk, ni več zgolj uniforma delavskega razreda. Leta 1951 je prešel na področje mode, potem ko so Bingu Crosbyju zaradi njegovega videza v džinsu menda zavrnili vstop v kanadski hotel.

Kot odgovor je Levi’s zanj izdelal smoking iz džinsa. Tako se je rodil tudi izraz “kanadski smoking”. Od takrat je ta stil prihajal v modo in iz nje tudi izginjal. Vrhunec pa je bil dosežen leta 2001, ko sta Britney Spears in Justin Timberlake na podelitvi ameriških glasbenih nagrad nosila, zdaj že kultni, ujemajoči se oblačili iz džinsa. Nova generacija meje dobrega in slabega okusa po svoji volji raztaplja in jih upogiba. Njen občutek za ironijo postaja tako zabrisan, da izgublja pomen. Zato ni presenetljivo, da se tudi oblikovalci zgledujejo po zvezdnikih in takšno estetiko vključujejo v svoje kolekcije.

Britney in Justin
Alexandre Vauthier


Morda je prav na to mislil Alexandre Vauthier, ko je na modno pisto poslal “acid wash” kanadski smoking. Videz je vseboval dva suknjiča, položena drug na drugega in nizke kavbojke, ki so bile spravljene v ujemajoče se škornje. Vse skupaj je bilo prekrito s tisoč bleščicami. Bilo je neizmerno kul. 

Balenciaga

Klasične izvedbe tega sloga so se pojavile tudi pri Balenciagi. Izdelane so bile iz mokrega in kiparsko oblikovanega džinsa. Demna, njihov kreativni direktor, je ta videz spremenil v enega svojih zaščitnih znakov. 

Schiaparelli


Daniel Roseberry je pri Schiaparelliju pokazal suknjič z globokim okroglim vratom. Dodan je bil izrez pod prsmi s čipko v pasu in ustrezno krilo, narejeno iz džinsa. Dodani so tudi cvetlični dodatki, ki se kot divji vrt vzpenjajo po rokavih in okoli izreza. 

Schiaparelli
Alaï

Pieter Mulier je pri modni hiši Alaïa predstavil dvojno temno džins obleko. Predstavil je klasično jakno s tankim, visokim krilom. To je bilo spredaj nabrano in je na spodnji strani džins tkanine kazalo klasičen odtenek svetlejše modre barve. Dodal je jopič brez rokavov, ki je bil vpet v prilegajoče se kavbojke z visokim pasom in rahlim izrezom, ki bi zlahka postale novi model sezone. 

Drugi


Džins se je pojavil tudi na spektaklu Ronalda van der Kempa, na filmski predstavi Johna Galliana za Maison Margiela Artisanal in na couture projektu Oliviera Rousteinga, ki ga je pripravil Jean Paul Gaultier.

Ronald van der Kemp

Couture denim se morda sliši kot oksimoron. Vendar se tesno ujema z idejami o etični potrošnji. Ker množična proizvodnja džinsa ni okolju prijazna, je iskanje alternativnega, trajnostno izdelanega džinsa v majhnih serijah postala prednostna naloga tako za industrijo kot za kupce.

Za izdelavo enega para kavbojk se lahko porabi do 32 litrov vode. Kar je približno tridnevna poraba vode v povprečnem ameriškem gospodinjstvu. Hkrati je zaradi svoje trpežnosti džins tudi odličen material, ki ga oblikovalci lahko zbirajo in predelujejo v nove modele. To je storil Van der Kemp z ekstravagantnim volanastim krilom v obliki trobente.

Morda si res vsi ne moremo privoščiti tako visoke mode. Lahko pa sporočilo mode uporabimo v vsakdanjem življenju. Kupujmo manj, a bolj kakovostno, vlagajmo v kose, ki jih bomo lahko nosili vedno znova, izogibajmo se “hitri” modi itd.. To so dandanes prave modne mantre.

Zamisel o vsakdanjih oblačilih na modnih pistah ni nova. Zdi pa se, da je njihov preporod, čeprav je trenutno v povojih, ravno pravšnji za naš čas.

Vir: Vogue

Vir slik: Vogue in Eonline