So Rusi, ki napredujejo v Bahmutu zasvojeni z drogami?

Ukrajinski vojak, ki se bori v Bahmutu, je za The New York Times povedal, da se je njegova enota včasih spraševala, ali niso borci, ki pripadajo zloglasni ruski skupini Wagner, zasvojeni z drogami.

Čeprav za to ni dokazov, ni prvič, da so se Ukrajinci na glas spraševali, da bi lahko bilo vedenje nekaterih ruskih vojakov medicinsko povzročeno.  

Wagnerjeva  skupina je močna ruska paravojaška enota, ki se je pri napredovanju Rusije v Ukrajini, izkazala za ključnega zaveznika. Skupina je sprožila polemike, ko je obsojenim ruskim zapornikom ponudila svobodo v zameno za boj. Borci Wagnerjeve skupine so znani tako po napadih na frontne položaje kot po hudih izgubah. 

Življenjska doba na fronti – štiri ure

Upokojeni ameriški marinec je ocenil, da je povprečna življenjska doba Wagnerjevega vojaka na fronti v vzhodni Ukrajini, le štiri ure. 48-letni zapornik, ki je svojo svobodo zamenjal za služenje v ruski Wagner Group, je v začetku tega meseca za Wall Street Journal povedal , da ga je skupina usposabljala le tri tedne. Pričakoval je, da bo umrl na svoji prvi misiji. 

Vojaki iz tretje ukrajinske jurišne brigade, ki se zdaj bori proti skupini Wagner v ključnem mestu Bahmut na vzhodu, menijo, da je takšno vedenje lahko posledica jemanja mamil. Tiskovni predstavnik enote je za The New York Times povedal, da je 10 do 15 Wagnerjevih borcev vsak dan, v mesecu bojev, do skoraj zanesljive smrti napredovalo na svojem položaju. 

“Ubijejo jih in pridejo nazaj drugi,” je povedal za The Times. “Naši fantje se sprašujejo, ali so drogirani. Sicer pa, kako lahko gredo v gotovo smrt, stopajoč čez gnijoča ​​trupla svojih kolegov? Lahko se ti kar malo zmeša.”

Ukrajinci so pred tem špekulirali, da so se ruski vojaki drogirali že novembra, ko je zima začela boje še bolj zaostrovati. Za AFP so povedali, da so bili ruski vojaki videti kot “zombiji”.

Drugi ukrajinski vojak je februarja za CNN povedal, da so napredujoče ruske sile, ko so plezali čez trupla svojih prijateljev izgledale kot “zombiji”.

“Zdi se, da je zelo, zelo verjetno, da dobijo nekaj mamil pred napadom,” je vojak povedal za CNN.

Ni dokazov

Čeprav ni dokazov, da borci iz skupine Wagner jemljejo droge, obstaja dolga zgodovina jemanja drog v konfliktih. 

Med drugo svetovno vojno je nacistična Nemčija vojakom dajala amfetamine. Oglaševani so bili kot “čudežni izdelek”, poroča TIME. Nacistični vojaki so droge jemali, da bi povečali svojo budnost in pazljivost.

Rusko obrambno ministrstvo je med drugo svetovno vojno vsakemu ruskemu vojaku na fronti dalo 100-gramski obrok vodke. Obrok je bil imenovan komisarjev obrok.

V 1. svetovni vojni je bila uporaba kokaina in heroina med vojaki pogosta. Veleblagovnice so prodajale celo komplete za jemanje mamil, ki so jih tržili kot lepo darilo za tiste, ki se borijo na fronti. 

vir Foto: Pexels