Sobne rastline so odlični čistilci zraka v prostorih

ByA.K.

7. januarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Sobne rastline so odlični čistilci zraka v prostorih

Vsi želimo živeti v zdravem in prijetnem okolju, a žal se pogosto znajdemo v prostorih, ki vsebujejo škodljive spojine, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. NASA je na podlagi svojih raziskav priporočila, da vsakih 9 kvadratnih metrov bivalnega prostora posadimo sobno rastlino v cvetlični lonec s premerom 15 cm. Zakaj? Ker sobne rastline niso le okras, ampak tudi naravni čistilci zraka.

Rastline z listi opravljajo izjemen zračni filtracijski sistem, kjer absorbirajo škodljive snovi iz okolice in jih prenašajo do svojih korenin, kjer jih uporabijo kot hranila. To pomeni, da poleg tega, da čistijo zrak, naredijo bivalni prostor prijetnejši in lepši za bivanje. S sodobnim načinom življenja, ki nas pogosto zadržuje v zaprtih prostorih, so sobne rastline postale nepogrešljive.

Med škodljivimi snovmi, ki se pogosto nahajajo v zaprtih prostorih, so formaldehid, trikloroetilen in benzen. Te nevarne spojine lahko občutno zmanjšate s postavitvijo sobnih rastlin v svoj bivalni prostor.

Priporočene sobne rastline za izboljšanje kakovosti zraka:

  1. Spatifil (Spathiphyllum): Zmanjšuje prisotnost plesni in absorbira škodljive hlape ter snovi, kot sta amoniak in formaldehid.
  2. Zlati potos (Epipremnum aureum): Učinkovito filtrira zrak pred benzenom in formaldehidom, vendar bodite previdni, saj je lahko strupen za hišne ljubljenčke.
  3. Domača praprot (Nephrolepis exaltata): Vlaži zrak in odstranjuje formaldehid ter druge škodljive toksine.
  4. Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum): Odlično čisti zrak in je enostavna za vzdrževanje.
  5. Taščin jezik (Sansevieria trifasciata): Primerna za spalnice, saj ne porablja kisika ponoči.
  6. Fikus gumovec (Ficus elastica robusta): Vlaži zrak, odstranjuje škodljive hlape in mikroorganizme.
  7. Krizantema: Učinkovito odstranjuje benzen, ki ga najdemo v tobačnih izdelkih, kar je še posebej koristno v gospodinjstvih kadilcev.

Z uporabo teh sobnih rastlin lahko izboljšate kakovost zraka doma, kar bo pripomoglo k boljšemu počutju in zdravju vas in družine. Poleg tega boste uživali v lepšem in bolj prijetnem bivalnem prostoru. Ne pozabite skrbeti za svoje rastline in jim zagotoviti ustrezno svetlobo ter zalivanje, da bodo učinkovito opravljale svojo nalogo.

vir Foto: Pexels; Portal24