Sočen brezglutenski limonin kolač z glzuro
Brezglutenski limonin kolač je preprosta limonina sladica brez glutena, prelita s hrustljavo glazuro iz limoninega soka in sladkorja. Zmleti mandlji in limonin sok kolač naredijo vlažen, zato ni suh kot je to navada pri brezglutenskih živilih. Za pripravo sladice boste potrebovali okoli dve uri, predvsem zaradi ohlajanja. Iz navedenih količin sestavin boste dobili osem do deset koščkov kolača.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 2 veliki limoni , dobro očiščeni
- 300 g sladkorja v prahu
- 200 g masla, narezanega na kocke in dobro zmehčanega
- 3 velika jajca
- 200 g samo-vzhajajoče moke brez glutena
- 50g mletih mandljev
- ½ žličke pecilnega praška brez glutena
Postopek priprave:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Dno in stranice pekača za štruce namastite in obložite s papirjem za peko. Limonino lupinico nastrgajte na zelo malo.
V veliko skledo dajte 200 g sladkorja, maslo, jajca, moko, mandlje, pecilni prašek in limonino lupinico ter stepajte, da postane zmes bleda, gosta in kremasta. Če želite, uporabite električni stepalnik, začnite počasi in nato povečajte hitrost.
Testo za kolač nežno vlijte v pripravljen model in poravnajte površino.
Pecite v sredini pečice 55–60 minut ali dokler ni, čvrsto in zlato rjavo. Nabodalo, vstavljeno v sredino torte, mora izstopiti čisto. Odstranite iz pečice in ohlajajte v modelu 5 minut.
S krpo zaščitite roke in nežno obrnite kolač na rešetko za hlajenje. Odstranite peki papir in kolač nežno obrnite.
V kolač z nabodalom naredite približno 60 globokih lukenj.
Ožemite eno limono in 3 žlice soka zmešajte s preostalimi 100 g sladkorja. Počasi in postopoma po žlicah polijte limonin sladkor po torti in se vsake toliko ustavite, da lahko sok prodre v biskvit.
Pred serviranjem naj kolač vsaj eno uro počiva, da se ohladi in glazura lepo kristalizira.
Dober tek!
Foto: iStock