Sočen in slasten, v pivu in jabolčniku pečen piščanec

ByAna Koren

30. decembra, 2022

Sočen in slasten, v pivu in jabolčniku pečen piščanec

Recept za v pivu pečenega piščanca smo si sposodili pri slavni kuharici Lidiji Bastianich in se zgleduje po kulinariki severovzhodne Italije. Za pripravo pa je grozno enostaven. Za pripravo jedi boste potrebovali dve uri. Iz navedenih količim sestavin boste dobili šest porcij.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 piščanec (1,5-1,8 kg)
  • 6 g soli
  • 2 čebuli, srednje velikosti
  • 1 korenček, velik
  • 2 pastinaka, srednje velikosti
  • 2 žlici žajbljevih listov
  • 4 nageljnove žbice
  • 1 cimetova palčka
  • 350 ml piščančje juhe
  • 350 ml svetlega piva
  • 250 ml nefiltriranega jabolčnega soka

Priprava

Za začetek segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Nato s piščanca obrežite odvečno maščobo in ga znotraj in zunaj posolite s polovico soli.

Čebulo olupite in narežite na četrtine, korenček in pastinak pa olupite in prečno in vzdolžno narežite na četrtine. Čebulo, korenje, pastinak, žajbelj, nageljnove žbice in cimet položite v globok litoželezen lonec ali ponev, primerno za pečico. Po zelenjavi potresite preostalo sol.

Na zelenjavo položite piščanca in ga zalijte z osnovo, pivom in jabolčnikom ter pustite vreti na zmernem ognju. Ko zavre, odkrito kuhajte na štedilniku približno 15 minut.

Nato prestavite v pečico. Pecite približno 30 minut, dvakrat ali trikrat polijemo s sokom iz pekača.

Po 30 minutah piščanca pokrijte z aluminijasto folijo, da ne porjavi preveč in pecite še 30 minut.

Po 30 minutah odstranite folijo in piščanca pecite dodatnih 20-30 minut, ob pogostem polivanju, dokler se piščanec in zelenjava ne skuhata in zmehčata.

Ko je piščanec pečen, ga dajte na topel pladenj in obdajte z zelenjavo.

Sok od pečenke kuhajte na štedilniku, dokler se ne reducira za polovico.

Piščanca postrezite narezano in prelito z malo omake, preostanek omake pa postrezite zraven.

Kot prilogo predlagamo…

Hrustljav krompir v pečici?

Za peko posezite po krompirju z večjo vsebnostjo škroba, saj se bodo sladkorji ob peki karamelizirali in poskrbeli, da bo vsak grižljaj okusen. Da bi dosegli popoln rezultat naj bo temperatura pečice okoli 350 stopinj… več tukaj.

Domače testenine, ni zapleteno, le pravila 1:100 se držite

Za prave testenine je pomembno imeti potrpežljivost in ne obupati, tudi, če se vse drobi. Izšlo se bo brez skrbi, bolele vas bodo roke, potili se boste a je vredno. Delamo v razmerju 1 jajce in 100 gramov gladke moke… več tukaj.

Foto: Pexels