Sočen steak, ki se topi v ustih: Skrivnost popolne priprave

ByAna Koren

23. januarja, 2025 , ,
Steak s prilogo [Foto: Pexels]

Sočen steak, ki se topi v ustih: skrivnost popolne priprave

Priprava popolnega steaka je prava umetnost, a s pravim pristopom lahko vsak domači kuhar doseže vrhunske rezultate. Ključ do sočnega in mehko pečenega steaka je kombinacija kakovostnega mesa, natančne priprave in ustreznega časa peke.

Ne glede na to, ali prisegate na medium rare ali dobro zapečeno, vas ta recept nauči osnov, kako steak pripraviti popolno – hrustljavo zunaj in sočno znotraj. Dodatek preprostih začimb poudari naravni okus mesa, medtem ko pravilna tehnika peke poskrbi za tisto pravo sočnost. Idealno za hiter obrok med tednom ali posebno večerjo ob koncu tedna.

Prehranski profil:

  • brez jajc,
  • brez glutena,
  • z visoko vrednostjo beljakovin
  • z nizko kalorično vrednostjo
  • z visoko vrednostjo ogljikovih hidratov,
  • brez oreščkov,
  • brez soje.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 450g steak
  • 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
  • ¾ čajne žličke soli, razdeljeno
  • ½ čajne žličke mletega popra, razdeljenega
  • 4 srednji stroki česna, sesekljani
  • 2 srednje velika šalotka, narezana po dolžini
  • 1 ½ žlice masla
  • 1 vejica svežega rožmarina in več za okras

Navodila za pripravo

Steak na sobni temperaturi pustite stati 30 minut. Posušite s papirnatimi brisačami. Premažite z oljem in potresite s 1/2 čajne žličke soli in 1/4 čajne žličke popra.

Na srednje močnem ognju segrejte veliko ponev iz litega železa, navaja Eating Well. Dodajte zrezek in pecite 1 minuto. Dodajte česen, šalotko, maslo in rožmarin. Pecite, rahlo nagnite ponev, da se na eni strani združita maslo in sok, 1 minuto. Premažite zrezek z masleno mešanico. Zrezek obrnite in pecite, občasno polijte, dokler termometer s takojšnjim odčitavanjem ne zabeleži 125 stopinj F (51 C) za srednje pečeno, še 2 minuti. Zrezek preložite na čisto desko za rezanje in nanj potresite šalotko, česen in rožmarin. Ohlapno pokrijte s folijo in pustite stati 10 minut.

Zavrzite vejico rožmarina. Zrezek narežite na tanke rezine in ga preložite na servirni krožnik. Z žlico poberite sok iz ponve in deske za rezanje zrezka ter polijte po zrezku. Začinite s preostalo 1/4 čajne žličke soli in popra ter po želji okrasite z več rožmarina.

Hranilna vrednost (na porcijo)

216Kalorije
12gmaščoba
3gOgljikovi hidrati
23gBeljakovine

Portal24; Foto: Pexels