Sočna bučna torta z maslenim prelivom in pekan orehi
Ta slastna torta je kombinacija sladkega in sočnega bučnega biskvita, sladke smetane in maslenega preliva iz pekan orehi. Postrezite jo ob čaju ali kavi. Za pripravo slastne torte boste potrebovali okoli urico časa. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štirinajst koščkov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Preliv
- 150 g rjavega sladkorja
- 80 g masla
- 50 g sladke smetane
- 100 g pekanov ali orehov
Biskvit
- 4 jajca
- 200 g sladkorja
- 200 ml olja
- 450 g bučnega pireja
- ¼ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 250 g navadne moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički bučne začimbe
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička soli
Nadev
- 400 ml sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- ¼ čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- Sesekljani orehi (neobvezno)
Postopek priprave
Preliv
V ponvi na majhnem ognju zmešajte rjavi sladkor, maslo in smetano. Kuhajte toliko časa, da se sladkor raztopi.
Vlijte v dva, dobro namaščena modela za torte s premerom 23 cm. Potresite z orehi in ohladite.
Biskvit
Za biskvit v veliki skledi stepite jajca, sladkor in olje. Dodajte bučo in vanilijo.
Posebej zmešajte suhe sestavine; moko, pecilni prašek, začimbe za buče, sodo bikarbono in sol ter jih postopoma dodajajte bučni zmesi, dokler se vse lepo ne poveže.
Zmes previdno porazdelimo po obeh mešanicah z rjavim sladkorjem in pecite na 180 stopinjah 30 do 35 minut ali zapičite zobotrebec; če pride ven suh in čist, je torta pečena.
Pustite okoli 5 minut, nato odstranite iz modela, da se popolnoma ohladi.
Nadev
Za nadev v manjši posodi stepajte smetano toliko časa, da se začne gostiti, nato ji dodamo sladkor v prahu in vanilijo.
Stepajte, dokler ni čvrsta.
Sestavite in ohladite
Eno plast, s pralinejem navzgor, položite na pladenj in namažite z dvema tretjinama kreme. Pokrijte z drugo plastjo biskvita in ga namažite s preostankom kreme.
Po želji potresite z dodatnimi orehi.
Postavite v hladilnik, da se ohladi.
Dober tek!
Foto: GoBoldWithButter