Sočna mesna nabodala s hrustljavo prilogo

ByAlenka Mirnik

9. novembra, 2024 ,
Mesno nabodalo s prilogo [Foto: Pixabay/RitaE]

Mesna nabodala s krompirjevo prilogo in osvežujočo solato so odlična izbira za kosilo ali večerjo, ki združuje bogat okus mesa in svežino zelenjave. Ta jed je preprosta za pripravo, primerna tako za kuhanje doma kot tudi za peko na žaru in nudi veliko možnosti za eksperimentiranje. Jed je pripravljena v manj kot eni uri, je idealna za vse, ki iščejo kombinacijo hitre priprave in polnega okusa.

Sestavine za nabodala (za dve osebi):

  • 300 g piščančjih prsi ali svinjskega fileja,
  • 1 rdeča paprika,
  • 1 majhna čebula,
  • 6 rezin slanine,
  • 1 žlica olivnega olja,
  • sol in poper po okusu,,
  • 1 žlička sladke paprike v prahu,
  • 1 vejica svežega rožmarina ali timijana,
  • 2 lesena nabodala.

Sestavine za prilogo:

  • 2 srednje velika krompirja,
  • olje za cvrtje ali pečenje,
  • sol po okusu.

Sestavine za solato:

  • 1 manjša glava zelene solate,
  • 1 žlica olivnega olja,
  • 1 žlica kisa ali limoninega soka,
  • sol po okusu,
  • svež koper za okrasitev.

Postopek priprave:

Meso narežemo na približno 3 cm velike kose. Če uporabljamo piščanca, priporočamo, da kose pustimo nekoliko večje, saj bo tako meso ostalo bolj sočno. Papriko očistimo in narežemo na večje koščke, čebulo pa olupimo in narežemo na četrtine. Pripravimo lesena nabodala, ki jih pred tem namočimo v vodi, da preprečimo njihovo gorenje med peko.

Na nabodala izmenično nabadamo kose mesa, slanino, papriko in čebulo. Vsak kos mesa pred tem rahlo solimo in popramo ter potresemo s sladko papriko. Med kose lahko vstavimo tudi vejico rožmarina ali timijana, kar bo dodalo prijeten aromatičen okus. Ko so nabodala pripravljena, jih premažemo z olivnim oljem.

Nabodala pečemo na žaru ali v ponvi na srednji temperaturi približno 10-12 minut, odvisno od vrste mesa. Če uporabljamo svinjski file, pazimo, da se meso ne presuši. Med pečenjem nabodala večkrat obrnemo, da se enakomerno zapečejo z vseh strani. Po želji jih lahko proti koncu peke še rahlo pokapamo z limoninim sokom, da osvežimo okus.

Krompir olupimo in narežemo na tanke trakove, ki jih nato cvremo v segretem olju, dokler niso zlato rjavi in hrustljavi. Po cvrtju krompir posolimo in ga postrežemo kot hrustljavo prilogo ob nabodalih. Če želimo, lahko krompir pečemo v pečici, s čimer zmanjšamo količino olja. Krompir enostavno premažemo z oljem in ga pečemo v pečici pri 200 °C približno 25-30 minut.

Zelje operemo in natrgamo na manjše koščke. V skledi ga zmešamo z olivnim oljem, kisom ali limoninim sokom ter po okusu solimo. Solato okrasimo s svežim koprom, kar bo dodalo svežino in lepšo prezentacijo.

Nabodala postrežemo na krožniku skupaj s krompirjevo prilogo. Solato pa serviramo v ločeni skledi.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/RitaE