Salisbury zrezek z gobovo omako
Salisbury zrezek je odličen način, da navadno mleto govedino spremenite v nekaj neverjetnega! To je recept za zares sočen sesekljan zrezek, ki ga boste postregli z gobovo omako ob kremastem pire krompirju. Čas, ki ga boste potrebovali za pripravo tega slastnega obroka je okoli 45 minut. Iz naštetih količin sestavin boste napolnili 5 želodčkov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Salisbury steak
- ½ čebule
- 60 g panko drobtin
- 500 g mlete govedine
- 1 strok česna, sesekljan
- 1 jajce
- 2 žlici kečapa
- 1 goveja kocka, zdrobljena
- ½ čajne žličke Worcestershire omake
- 1 žlica dijonske gorčice
Gobova omaka
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 stroka česna, nasekljana
- ½ čebule, drobno sesekljane
- 150 g gob, narezanih na rezine
- 2 žlici nesoljenega masla
- 3 žlice ostre moke
- 500 ml goveje juhe
- 250 ml vode
- 2 žlički dijonske gorčice
- 2 čajni žlički Worcestershire omake
- Sol, po okusu
- Poper, po okusu
Postopek priprave
Salisbury steak Salisbury steak
V skledo dajte drobtine. Naribajte čebulo, jo dodajte k drobtinam in premešajte. Naj nekaj minut počiva.
V veliko skledo dodajte preostale sestavine za salisbury steak. Sestavine premešajte, da se dobro povežejo. Razdelite na 5 delov in oblikujte čvrste ovalne polpete debeline približno 2 cm.
V ponvi na močnem ognju segrejte olje. Dodajte salisbury zrezke in pecite prvo stran 1 minuto, nato obrnite in pecite drugo stran do zlato rjave barve (znotraj bodo še surovi). Dajte salisbury zrezke na krožnik.
Gobova omaka
Če je ponev, kjer ste popekli salisbury zrezke videti suha, dodajte malo olja. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite 2 minuti, da čebula postekleni. V ponev dodajte gobe in jih pražite 2-3 minute do zlate barve.
Ogenj zmanjšajte na srednje in dodajte maslo. Ko se stopi, dodajte moko in ob stalnem mešanju kuhajte 30 sekund. Med nenehnim mešanjem postopoma prilivajte govejo osnovo, dokler ni več grudic.
Dodajte salisbury zrezke in jih med občasnim mešanjem kuhajte 5 – 7 minut oziroma dokler se omaka ne zgosti. Če je omaka pregosta, dodajte vodo. Salisbury zrezke odstranite na krožnik.
Omako poskusite in po okusu začinite s soljo in poprom.
Salisbury zrezke postrezite z gobovo omako s pire krompirjem ali prilogo po vaši izbiri.
Okrasite s peteršiljem.
Dober tek!
Foto: iStock